U domovima za starije zarazilo se 70 cijepljenih korisnika

Vijesti 23. ožu 202121:43 > 24. ožu 2021 06:33 1 komentar
Tomislav Miletic/PIXSELL

U zagrebačkim domovima za starije nakon cijepljenja koronom se zarazilo oko 70 korisnika. Imali su blage simptome i nitko nije hospitaliziran.

“Nakon što su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi”, rekao je za Dnevnik HRT-a epidemiolog Branko Kolarić.

“Klinička slika se brže pogoršava”

Sve češće i sve teže obolijevaju i mlađi ljudi, a ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić prije nekoliko dana rekao je kako smo već u trećem valu čemu svjedoče nove, veće brojke zaraženih.

“Razlika u odnosu na zimus jest u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih mjeseci”, kazao je Lukšić.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Ravnatelj bolnice vjeruje da neće doći do pogoršanja stanja. “Za sada imamo dovoljno mjesta u jedinicama intenzivnog liječenja i ostalih kapaciteta. Vjerujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene”, dodaje Lukšić.

Pridržavanje mjera

Trenutno, mnogo toga ovisi i o provođenju epidemioloških mjera. Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora. Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.

“Najviše je nesukladnosti bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mjera, nenošenje maski”, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare