U Zagrebu se održava Krimska platforma. Dolazi Pelosi, obratit će se Zelenski

Vijesti 21. lis 202212:26 1 komentar
Lovro Domitrovic/PIXSELL

U Zagrebu se održava parlamentarni summit međunarodne Krimske platforme, najveći međunarodni parlamentarni događaj u povijesti Hrvatske, izvijestili su iz Hrvatskog sabora. Domaćini summita su hrvatski i ukrajinski predsjednici paralmenata, Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format, na inicijativu ukrajinskog predsjednika Zelenskog s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima. Dosad su održana dva sastanka, na razini šefova država i vlada, u kolovozu 2021. i u kolovozu 2022., a ovo je prvi međunarodni parlamentarni summit u sklopu platforme.

Na summitu u utorak sudjeluju 42 delegacije, od čega su 32 državne delegacije uživo prisutne. Od toga 5 država sudjeluje s predsjednicima oba doma parlamenta (Belgija, Češka, Irska, Poljska i Rumunjska). Predstavnici 11 država uključit će se videovezom. U Zagreb stiže i predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Ukrajina je organizator summita i oni su pozivali sudionike, objasnili su u Saboru. Srbija jest pozvana, ali se nije odazvala dok su se neke druge države, poput Danske ili Bugarske ispričale zbog unutarnjih političkih događaja, odnosno izbora.

Summit u Zagrebu će pratiti više od 170 akreditiranih novinara.

Iz MUP-a su poručili da je riječ o jednom od složenijih događaja kada je u pitanju osiguranje, i to zbog ukupne atmosfere i rata u Ukrajini, zbog čega su sigurnosne izazove ocijenili iznimno velikima.

Kada je riječ o prometu, odnosno zatvaranju prometnica, MUP će uskoro objaviti sve detalje. Zasad su poručili da će prometnice od Zračne luke prema NSK i hotelu Westin biti povremeno zatvarane, kao i ceste kroz centar prema Gornjem gradu zbog prolaska delegacija u ponedjeljak i utorak. Pozivaju građane da u to vrijeme ne dolaze u centar grada, osim ako baš ne moraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare