U Zagrebu voda poskupljuje 20 posto, provjerili smo stanje u drugim gradovima

Vijesti 30. stu 202206:31 1 komentar
N1

Nakon potresa, pandemije, inflacije, sad još i voda - građani Zagreba ogorčeni su najavom poskupljenja vode i do 20 posto. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da alternative nema dok premijer Andrej Plenković gradskoj vlasti poručuje - još jednom promislite o tom potezu. No kakvo je stanje u drugim dijelovima Hrvatske?

Otvaranje slavine od iduće godine bit će skuplje za Zagrepčane – pa u moru svih viših cijena traže način za preživljavanje.

“Pazit ćemo na svaku kap, tuširat ćemo se jednom tjedno”, rekla je jedna građanka dok je drugi građanin dodao: “Ne znam, evo stvarno ne znam”.

20 posto poskupljenja vode novi je udar na džepove građana, a gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da nije imao drugog načina.

“A što je alternativa, da VIO ode u stečaj!?”, upitao je Tomašević.

Gradonačelnik priznaje da je inflacija i energetska kriza potaknula poskupljenje, ali ga nije uzrokovala. Pravi razlog investicije: treba obnoviti dotrajalu infrastrukturu zbog koje se gubi 50 posto vode. To će koštati 2 milijarde kuna, a grad računa na 70 posto europskog novca.

“To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti uloženo kako cijevi ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke”, rekao je.

Obnova infrastrukture, kao i priključci za vodovod 8 posto stanovništva su potrebni, kaže pak SDP-ov Renato Petek, no protivi se poskupljenju – jer kaže, niti je Holding pobrojao o kakvim se investicijama radi, niti je europski novac o kojem gradonačelnik priča osiguran.

“Definitivno ne i sigurno ne u ovom trenutku. Bilo bi mi logičnije da se to napravilo za godinu dana, ako se već apliciralo, kada postoji realna mogućnost da se dobiju ta sredstva i da se onda objasni građanima”, rekao je.

VEZANA VIJEST

I dok Tomašević ističe da će vodovodi od nove godine morati plaćati i gubitke vode zbog uredbe na razini države – HDZ poručuje: “Oni su limitirali cijene struje o kojima ovisi i visina troškova vodovoda”.

“Ako smo mi dali i gradu Zagrebu i ostalima – onda je ovo njihova politička odgovornost da dobro promisle što rade”, rekao je Andrej Plenković.

Kubik vode u Zagrebu trenutno stoji 15 i pol kuna. S povećanjem – cijena će biti 17,75. S druge strane, isti taj kubik Splićani plaćaju 11 kuna i 60 lipa. No, i njima su narasli troškovi zbog krize – za 30 posto, kažu.

“U tom dijelu određena blaga korekcija cijene će se dogoditi, ali to ćemo znati kroz 15-tak dana, kakvi se trendovi mogu očekivati kroz četverogodišnje razdoblje, morat ćemo korigirati cijenu, ali stojimo pri tome da ćemo ostati najniža cijena vode u Hrvatskoj”, kaže Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije u Splitu.

Cijenu vode za 30 posto Rijeka je povećala u listopadu, pa je ona trenutno skuplja od zagrebačkog kubika. Skuplje se plaća samo dva mjeseca kako bi se godina završila na nuli, a od siječnja se opet vraćaju na staru cijenu. No, pratit će razvoj situacije, i mnogo će ovisiti o Vladi.

“Međutim, ako od prvog četvrtog ne bude subvencije struje, nego budemo koristili cijene iz ugovora onda ćemo morati intervenirati”, rekao je Andrej Marochini,  direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o Rijeka.

Kubik vode u Osijeku se plaća 15 kuna i 14 lipa.Od lipnja ove godine skuplji je 20 posto. u gradu kažu da se i tamo prati situacija i poduzimaju mjere kako ne bi morali ponovno dizati cijene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare