Učenik se žalio zbog spornog pitanja na državnoj maturi: Čiji je USKOK?!

Vijesti 14. srp 202322:06 2 komentara
Sandra Simunovic/PIXSELL

Na državnoj maturi 2022./2023 na ispitu iz Politike i gospodarstva, zadatak 32. glasi: Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije? Kao točan odgovor NCVVO je predvidio USKOK.

Iako su na žalbama na rezultate državne mature upozoreni kako je USKOK specijalizirano državno odvjetništvo te po sili Ustava kao takav je neovisno i samostalno tijelo koje nikako ne može biti Vladin ured, u službenim odgovorima na prigovore odbijaju poništiti pitanje.

U istim odgovorima i sami priznaju da USKOK nije specijalizirani ured Vlade RH te pokušavaju manipulirati učenike krivim navođenjem onoga što pitanje traži pa tako primjerice zanemaruju da pitanje ne traži samo ime ureda za borbu protiv korupcije već ime ureda Vlade RH specijaliziranog za borbu protiv korupcije.

Obzirom na veoma važnu ulogu koju USKOK ima za vladavinu prava u ovoj zemlji te kako se mnogi učenici pripremaju za državnu maturu rješavajući prijašnje testove, postoji ogroman rizik da će generacije učenika u budućnosti krivo naučiti kakav je pravni status USKOK-a.

Učenik je poslao prigovor NCVVO-u, navodeći da nema točnog odgovora jer traženi Vladin ured ne postoji, no prigovor mu je odbijen.

“Kao što je prethodno navedeno, ne postoji ni jedan drugi ured specijaliziran za borbu protiv korupcije tako da nema dvojbe o kojemu se uredu radi u pitanju. Prigovor se odbija”, zaključuje NCVVO u svom odgovoru učeniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare