Učitelji na meti agresivnih roditelja

Vijesti 02. tra 202310:30 3 komentara
učionica, škola, razred, klupe, učenici, ploča, školska, godina,
Unsplash / Ilustracija

Iz škola kažu da biti učitelj nikad nije bilo opasnije po zdravlje nego danas. Učitelji žive u strahu, stres je prevelik, piše u nedjelju Jutarnji list.

Umjesto da se problem rješava, situacija je svake godine sve gora. Što je kraj školske godine bliži, roditelji postaju sve agresivniji. Štoviše, nasilnih je roditelja, kaže Dajana Krnek, jedna od troje pravnika Sindikata hrvatskih učitelja, više nego ikad.

Od početka ove godine, u manje od tri mjeseca, na roditelje se samo njoj pismeno žalilo desetero učitelja.

“Slučajeva maltretiranja je znatno više od onih koji su službeno prijavljeni. Učitelji, naime, često zovu telefonom za pomoć i podršku. Roditelji boljeg intelektualnog položaja i materijalnih prilika, oni s društvenim povlasticama i privilegijima, u akciju stupaju krajem godine radi zaključivanja odlične ocjene. Odvjetnici žele da i njihovo dijete bude odvjetnik pa već u osnovnoj školi rade pritisak. Prvo na dijete, a potom i na učitelje”, kaže Dajana Krnek.

Roditelji verbalno napadaju učitelje i u svojem su, kako ga nazivaju žrtve, “verbalnom teroru”, sve kreativniji. U ingerenciji pravnice Krnek je deset županija i ona kaže da su nezaštićeni učitelji laka meta agresivnih roditelja.

“Od početka ove kalendarske godine meni je to već deseti slučaj da učitelji pišu zbog agresivnih roditelja. Nikad ih nisam imala toliko u tako kratkom razdoblju. Imam i dvoje kolega, a mi nismo jedini sindikat. Ne znam jesu li se učitelji počeli puno više javljati jer je pritisaka toliko da ih više ne mogu podnositi ili su roditelji postali toliko agresivni i nasilni pa se iskaljuju na onima koje smatraju slabijima od sebe. Jer, u školskom je sustavu 80 posto učiteljica”, ističe Krnek.

Jedna od metoda kojoj pribjegavaju ravnatelji je zabrana dolaska u školu agresivnom roditelju, ali čim izađu iz školske zgrade, roditelji ih mogu zaskočiti, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare