Udruga Lipa protiv povećanja doprinosa za zdravstvo

Vijesti 02. tra 202110:51
Izvor: Pixabay

Udruga poreznih obveznika Lipa protivi se mogućem povećanju doprinosa za zdravstvo, odnosno povećanju poreznog opterećenja plaća zaposlenih građana, čiji je jedini cilj, navode u priopćenju, krpanje proračunskog minusa uzrokovanog neprovođenjem reformi, netransparentnošću i lošim radom.

U Udruzi Lipa smatraju da je Vladino konstantno ignoriranje dugova prema veledrogerijama i kašnjenje s plaćanjem do trenutka prestanka isporuke lijekova, krajnje neodgovorno i da Vlada time, osim što ugrožava zdravlje građana, šalje krivu i štetnu poruku da se dugovi ne moraju plaćati na vrijeme.

Podsjećaju da građani Hrvatske, oni zaposleni, za zdravstvo već sada izdvajaju 16,5 posto na svoju bruto plaću, dok je prosjek u EU-u 13,9 posto. Doprinos za zdravstveno osiguranje, iako se deklarativno tretira kao “doprinos“, zapravo je, tvrde u udruzi, porez budući da nema oblik individualiziranog osiguranja, te je vrijednost usluge koju korisnici dobiju u potpunosti neovisna od iznosa i dužine trajanja uplata.

“Da Vlada uistinu brine o zdravlju svojih građana, umjesto dodatnog oporezivanja, provela bi vlastite mjere iz Nacionalnog programa reformi 2020. poput funkcionalne integracije bolnica i provedbe mjera štednje u javnoj nabavi. Iako je taj program zapravo postavljen neambiciozno, uzevši u obzir veličinu i ozbiljnost problema, očigledno je da Vlada čak ni njega nije spremna provesti. Bez stvarne želje za reformom zdravstvenog sustava dugovi će se i u budućnosti nastaviti gomilati, a plaćanje ceha završiti na leđima poreznih obveznika i tako unedogled”, stoji u priopćenju.

U Udruzi naglašavaju da ne stoje ni argumenti ministra zdravstva koji tvrdi kako Hrvatska premalo izdvaja za zdravstvo. Hrvatska, ističe se, izdvaja više, mjereno udjelom u BDP-u, od svih tranzicijskih država.

“Iako je naš zdravstveni standard neosporno porastao, ipak je teško povjerovati da četverostruki iznos zdravstvenog proračuna, u odnosu na 1997. godinu nije dovoljan. Naime, zdravstveni proračun Hrvatske te godine bio je oko sedam milijardi kuna, a ove nam godine ni 30 milijardi, po svemu sudeći, neće biti dovoljno. Nije li to poziv na uzbunu!? U što idu naši novci!?”, zaključuje se u priopćenju Udruge poreznih obveznika Lipa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar