“Crni dan” za trgovce: Morat ćemo zatvoriti svoje benzinske postaje

Vijesti 20. lip 202213:22 > 13:598 komentara
Izvor: Photo by engin akyurt on Unsplash

Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftom gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao najnoviju odluku Vlade, o fiksiranju cijena goriva.

“Danas je crni dan za male trgovce naftnih derivata u Hrvatskoj, mi se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. Pokušavali smo napraviti kontakt s Vladom da vidimo što će se dogoditi, međutim, danas smo saznali da je situacija takva kakva jest, imamo gubitak od 75 lipa po litri dizela, 10 lipa po litri benzina i više od kune po litri plavog dizela. To znači otprilike, u nekoj maloj benzinskoj postaji u zabačenom mjestu, to je barem 5.000 kuna dnevnog gubitka, dok velike postaje imaju i preko 15.000 kuna gubitka”, rekao je Miljavac.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i izjavu ministra gospodarstva, Davora Filipovića, da su trgovačke marže i dalje visoke.

“Ako radite s gubitkom, onda marža nije viša. To bismo jako rado da nam netko objasni. Mi nismo na autoputu, mi smo mali benzinski servisi i nemamo mogućnost koristiti punu cijenu goriva, kod nas je manje aditiviranih goriva, to se ne odnosi na nas. Mi dalje ne možemo raditi, ne da nemamo marže, radimo svaki dan s gubitkom i ako se ne poduzme nešto, morat ćemo zatvoriti svoje postaje”, rekao je Miljavac.

Dodao je da oni žele bilo koje rješenje, koje ih neće tjerati u minus. “Mi smo dobrano potrošili sve naše rezerve i nemamo više prostora. Mi ćemo definitivno morati zatvoriti svoje postaje. Prvo kao znak da ne možemo više dalje, a onda i definitivno, jer nemamo dovoljno kapaciteta da opslužimo sve naše kupce”, rekao je Miljavac.

Istaknuo je da male benzinske postaje drže 20 posto tržišta u Hrvatskoj te da se njihove postaje nalaze na zabačenijim mjestima, gdje se velikim proizvođačima ne isplati biti. “Naše zatvaranje će sigurno poremetiti i snabdijevanje tržišta i komfor kupaca, koji će onda po gorivo morati ići na druga mjesta”, rekao je Miljavac.

“Kad je jek turističke sezone, kad bismo trebali pokupiti novac od naših dragih turista, mi im nudimo gorivo po subvencioniranim cijenama. Uništavamo sustavno nešto što ne bi trebalo uništiti, neka ti stranci plate”, rekao je Miljavac.

“Ovo nije šala, ovo je istina, mi moramo zatvoriti naše benzinske postaje”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar