Udruga ordinacija traži dvije doze cjepiva za sve građane

Vijesti 20. svi 202122:01 > 23:00 0 komentara
cjepivo, cijepljenje, covid, korona, vakcina
Unsplash / ilustracija

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) u četvrtak je priopćenjem apelirala da se poštuju preporuke proizvođača cjepiva i dvjema dozama procjepljuje sve građane, uključujući one koji su preboljeli covid-infekciju.

“Potvrde o preboljenju covid-infekcije i primitak jedne doze bilo kojeg cjepiva ne prihvaća se kao dokaz potreban za prelazak granice, već se inzistira na potvrdi o primitku dviju doza, neovisno o tome je li osoba preboljela covid”, upozorila je udruga ugovornih ordinacija u priopćenju proslijeđenom Ministarstvu zdravstva i Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Podsjećaju da se prema naputku Nacionalnog stožera, osobama koje su preboljele covid preporučuje docjepljivanje samo jednom dozom cjepiva. Ujedno skreću pozornost na činjenicu da niti jedan proizvođač cjepiva nema sličnu preporuku, već se sva cjepiva preporučuje primiti u dvije doze.

Udruga prozvala Šostara – Nismo dobili drugu dozu AstraZenece za docjepljivanje

Udruga ugovornih ordinacija u četvrtak je prozvala i čelnog čovjeka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” Zvonimira Šostara jer u ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu nisu, kako tvrde, dostavljene druge doze cjepiva kojemu je rok za primjenu istekao upravo danas, 20. svibnja.

“Naime, 26. veljače krenulo je cijepljenje osiguranika naših ordinacija cjepivom AstraZeneca. Krajnji rok primjene druge doze cjepiva istekao je danas, 20. svibnja”, navodi se u priopćenju udruge.

Tvrde da su narudžbu cjepiva uredno iskazali i prošli i ovaj tjedan, no NZJZ Grada Zagreba do danas im nije dostavio cjepivo.

Ističu da su obiteljski liječnici zbog nastale situacije svakodnevno suočeni s pozivima zabrinutih osiguranika, svađama i neugodnostima u ordinacijama.

“Postavlja se logično pitanje – ima li cjepiva dovoljno. Ili cjepiva ima dovoljno, ali se ne distribuira liječnicima obiteljske medicine s namjerom nastavka podrivanja povjerenja osiguranika prema obiteljskim liječnicima”, navodi se u priopćenju udruge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!