Udruga sudaca odgovorila ministru Malenici

Vijesti 31. sij 202416:57 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Udruga hrvatskih sudaca u srijedu je odgovorila ministru pravosuđa Ivanu Malenici da je za "brzi dogovor, ali vrlo konkretan", ističući da će suci prekinuti mjere upozorenja odmah, ako vladina ponuda bude "u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja".

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u srijedu kako očekuje da tzv. bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon sutrašnjeg sastanka s predstavnicima UHS-a te da je vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

UHS je potom ustvrdio da je neozbiljno očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta, doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati.

“Tim više što je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, svojim izjavama o tome da indeksacija i platni razredi nisu opcija za mandata ove vlade, poništio sve dosadašnje razgovore, a i narušio pregovaračku poziciju ministra Malenice”, ističe glasnogovornica UHS-a Ivana Bilušić.

UHS, dodaje, ostaje otvoren za konkretan dogovor, no sve je, kako kažu, u rukama izvršne vlasti i premijera Andreja Plenkovića.

“Kao što predsjednik vlade naglašava da ne može prihvatiti bilo kakve ultimatume, UHS nije u mogućnosti prihvatiti ‘uzmi ili ostavi’ pristup koji proizlazi iz najave ministra Malenice medijima da očekuje okončanje mjera upozorenja.

O okončanju mjera odlučit će isključivo članstvo UHS-a, nakon što glasuju o ponudi koju će sutra, očekuje se, izložiti izaslanik predsjednika vlade”, navode u priopćenju.

Ističu da će suci prekinuti mjere upozorenja odmah, “ako je ponuda imalo korektna i u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja danog još u svibnju prošle godine”.

Sudačka udruga koja od 22. siječnja provodi “mjere upozorenja” kojima se priključila i udruga državnih odvjetnika, ranije je najavila da će se njihov upravni odbor sastati najkasnije 1. veljače, kada će odlučiti o daljnjim koracima, ovisno o dotad zaprimljenoj ponudi vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare