Udruga sudaca odlučila: Mjere upozorenja završavaju 2. veljače

Vijesti 01. velj 202417:08 1 komentar
Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica održao je sastanak s predstavnicima sudačke i državnoodvjetničke udruge. Udruge se nakon sastanka nisu izjasnile o sadžaju razgovora zbog konzultacija s članstvom, a kako je rekla glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca Ivana Bilušić - razgovori o Zakonu se nastavljaju, ali jednoglasnom odlukom članova UHS-a mjere završavaju 2. veljače.

“Upravni odbor hrvastkih sudaca jednosglasno je odlučio da mjere završavaju sutra, 2. veljače. Smatramo da smo kroz mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na probleme s kojima se susrećemo i da naša plaća već 25 godina ne prati gospodarska kretanja”, rekla je Ivana Bilušić nakon razgovora članova Udruge hrvatskih sudaca pa zahvalivši građanima na podršci dodala:

“Sve ove mjere su usmjerene ka boljem, učinkovitijem pravosuđu, rješavanju kroničnih problema s kojima se susrećemo. S Ministarstvom pravosuđa imali smo ozbiljne razgovore koji se nastavljaju sljedeći tjedan i na tim se razgovorima intenzivno pristupa dogovoru oko dinamike i sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika.”

Podsjetimo, Malenica je u srijedu izjavio kako očekuje da tzv. bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon najavljenog sastanka te da je Vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

Sudačka udruga ministru je odgovorila da je za brzi dogovor, ali vrlo konkretan, ističući da će suci prekinuti mjere upozorenja odmah ako vladina ponuda bude “u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja”.

N1

U UHS-u su rekli i kako je neozbiljno očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta, doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati.

Oglasilo se i Ministarstvo

Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah se nakon odluke sudaca oglasilo priopćenjem i pozdravilo obustavu štrajka i nastavak razgovora o unaprjeđenju materijalnog statusa sudaca.

“Kako je dogovoreno na današnjem sastanku razgovori s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca nastavit će se tijekom idućeg tjedna”, rekli su iz Ministarstva i dodali da su primanja sudaca u mandatu ove Vlade rasle povećanjem osnovice 2019. za šest posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvoga stupnja.

“Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom”, dodali su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare