Udruge B.a.B.e.: Poražavajući porast femicida treba ozbiljno shvatiti

Vijesti 31. kol 202214:18
Podijeli:
Izvor: Damir Spehar/PIXSELL

Udruga "B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran." oštro je osudila ubojstvo žene u srijedu u Novskoj, naglasivši da poražavajući porast femicida treba ozbiljno shvatiti te da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

Njihova reakcija uslijedila je nakon zločina koji se dogodio jutros u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku nožem izbo 54-godišnji suprug, koji si je oduzeo život prije nego što ga je pronašla policija.

“U prilog alarmantnosti stanja govori činjenica kako je u cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera”, za Hinu su izjavili iz udruge B.a.B.e..

PROČITAJTE JOŠ

Neslužbeno se doznaje kako je današnjem zločinu prethodilo više bračnih razmirica, a žena je prije 20-ak dana svog bračnog partnera prijavila i za prijetnje smrću.

Zbog tih prijetnji policija ga je uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku, ali Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

B.a.B.e. ističu da je poražavajući porast femicida potrebno ozbiljno shvatiti te educirati i senzibilizirati sva nadležna tijela, medije i javnost kako bi se ujedinili u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje nije privatna stvar, već važno društveno pitanje i odgovornost cijelog društva.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću.

Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar