Uglednog poljoprivrednika EPPO tereti da je krivotvorio potpis svoje kćeri na zahtjevu za EU novac

Crna kronika 13. ožu 202418:15 0 komentara
Pexels/ilustracija

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv jednog vlasnika OPG-a za proizvodnju žitarica i mahunarki. Njega EPPO tereti za subvencijsku prijevaru i krivotvorenja isprava.

Iako OPG-ovac tvrdi da nije kriv, optužnica je danas potvrđena. U svom je kraju poznat kao jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača.

Detalji optužnice

EPPO u optužnici protiv njega tvrdi da je između 2018. i 2021. godine u ime OPG-a podnio dva zahtjeva za dobivanje bespovratnih sredstava iz hrvatskog Programa za ruralni razvoj.

Izgledalo je, navodi se u optužnici, da je obje prijave podnesene hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala njegova kći, koja je bila i upisana kao vlasnica OPG-a. Međutim EPPO navodi da je istragom utvrđeno kako je poljoprivrednikova kćer već u vrijeme podnošenja zahtjeva bila napustila Hrvatsku te da više nije bila uključena u djelatnost OPG-a.

Prijava je ipak prihvaćena, te je, tvrdi EPPO, njegov OPG zbog statusa ‘mladi poljoprivrednik’ što ga je imala njegova kćer, dobio dodatnih 121.764 eura poticaja.

Kolika mu kazna prijeti?

U optužnici je pojašnjeno da su ova bespovratna sredstva dodjeljivana kao potpora ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, a sufinancirana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) Unije po stopi od 85 posto, te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

Za subvencijsku prijevaru prijeti mu do deset godina zatvora, dok za krivotvorenje isprava može biti osuđen na maksimalno tri godine zatvora.

Više detalja o ovom slučaju moći će se doznati kada krene sudski postupak, budući da je današnja sjednica optužnog vijeća bila zatvorena za javnost. Optuženi poljoprivrednik je na njoj bio nazočan zajedno sa svojim odvjetnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!