Ugradio solare, smanjio račune, ali upozorava: Možete platiti i penale

N1

Gosti emisije Novi dan bili su ekološki aktivist Vjeran Piršić i Dean Kosić iz Energetske zadruge otok Krk koji su objasnili što znači imati energetski učinkovit dom.

Za potrebe vlastite kuće Kosić koristi energiju sunca za koju kaže da mu je sasvim dovoljna. “Cijela procedura s HEP-om se jako pojednostavila za fotonaponske ćelije, a sada se oslobađa i PDV-a koji sam ja platio, ali mi se i dalje investicija isplatila. Neki realan povrat je kroz 4-5 godina”, objasnio je.

Dodao je da sav višak električne energije ljeti daju u mrežu, a kada im zimi zafali onda ju preuzmu. “Postupak je jednostavan. Konkretno moju struju i moje viškove potroše oni koji su u mojoj blizini. U budućnosti postoji ideja da se u energetskoj zadruzi dijeli električna energija. Naravno, prije svega treba napraviti i jedan elaborat i vidjeti sve potrošače jer u slučaju da dobivate više energije moguće je dobiti i penalizaciju jer to još nije našim zakonom do kraja riješeno”, rekao je.

“Elektranu imam godinu i pol i još se nije isplatila, ali računi su se drastično smanjili. S plinom bi godišnje trošio više od 10.000 kuna, dok je sada taj iznos oko 1.000 kuna, pa je računica jasna. Investicija od 50.000 kuna se vrati kroz pet godina, a u mom slučaju će to biti kroz dvije godine jer sam iskoristio subvencije”, objasnio je Kosić.

Vjeran Piršić objasnio je kako funkcionira energetska zadruga. “Primjerice, hotel kojem ljeti treba puno energije uzima ju od škole koja tada ne radi, i obrnuto. Riječ o niz malih operatera koji će omogućiti da imamo optimalnu proizvodnju, pohranu i potrošnju energije”, rekao je.

“Vlade su ubijale solare”

“Vlade su ubijale solare godinama. Ulagali su u termoelektrane, pa zatim u vjetroelektrane, a sve zbog lobija. Što se tiče solara, Hrvatska je predzadnja u EU-u”, dodao je.

Napomenuo je važnost dizalice topline koja može smanjiti potrošnju energije za 60 posto. “Ako koristite pametnu dizalicu topline onda možete smanjiti potrošnju za 90 posto i investicija se isplaćuje za godinu dana. To je deset puta jeftinije grijanje”, rekao je Piršić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.