Uhićeni šverceri goriva: Prodavali ga na benzinskim, novac skrivali u podu firme

Vijesti 24. ožu 202312:26
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija Parme jučer su izvršili nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 milijuna eura. Navedeno je kako se radi o istrazi kriminalne grupe koja je osumnjičena za švercanje goriva iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

“Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu”, objavio je EPPO.

Tijekom pretresa Guardia di Finanza otkrila je milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraženih tvrtki.

Sumnja se da kriminalnu skupinu čine tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz Hrvatske i Slovenije radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku. Koristili su vozila hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja.

Proizvodi goriva na kraju su prodani tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na gospodarske subjekte koji su poslovali u skladu sa zakonom. Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u talijanskim gradovima Parmi, Piacenzi, Reggio Emiliji, Modeni, Ferrari, Brescii, Lodiju i Veroni, navodi EPPO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.