Uhlir: Ovaj put smo bili bolje organizirani jer smo imali iskustva iz ožujka

Vijesti 31. pro 202009:47 1 komentar
željko uhlir
Foto: N1

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekao je u Novom danu da se sve radi kako treba i da su svi promptno reagirali.

“Postupali smo organizirano da se smanji stihija, kako ne bi nastale nove žrtve”, rekao je Željko Uhlir dodajući da se reagiralo na vrijeme iako su građani prikupili pomoć za pogođene građane prije države:

“Lijepo je što su se privatne tvrtke tako brzo organizirale, građani, no država ima svoje korake. Državi je nekad teže reagirati zbog propisanih postupaka. Država vodi brigu o građanima i na duže staze poduzima sve što treba. Prvenstveno je trebalo organizirati zaštitu i smanjiti buduće štete, a to je odrađeno.”

Bolja organizacija nego na proljeće

Govoreći o popisivanju štete rekao je: “Ovaj put su, u odnosu na potres u Zagrebu, službe brže reagirale pa su inženjeri i građevinari promptno upućeni na teren, a Ministarstvo graditeljstva otvorilo je call centar i broj 08002021 na koji se građani mogu javiti za procjenu oštećenja zgrade. Postoje formulari na stranicama ministarstva da ispune podatke oni koji mogu.”

“Što se tiče Zagreba, krenuto je malo drugačije u ožujku. Zagreb je pokrenuo prodecuru prikupljanja podataka o oštećenjima, a što se tiče ovih županija ministarstvo je organiziralo prijavnu bazu podataka. Ovaj put smo bili bolje organizirani jer smo imali iskustva iz ožujka. Službe su bile puno efikasnije ovaj put”, dodao je.

Komentirajući hoće li se sad ići u izradu novog zakona ili će se samo širiti postojeći, Uhlir je rekao:

“Ovaj Zakon o obnovi Zagreba i susjednih županija, njemu se pristupilo odmah drugi dan nakon potresa u Zagrebu jer je bilo jasno da se bez zakonske osnove ne može ulaziti u privatnu imovinu. S druge strane prioritet je brzina u ovakvim slučajevima. Uvijek je dvojba treba li zakon perfekcionizirati ili je prvenstvo brzina. U ovom slučaju dijelom i zbog oporbe koja je dignula gužvu da zakon mora biti temeljit, dvaput se čitati, a bio je potreban konsenzus, odlučilo se na sporiji tempo, ali temeljitije. Sad imamo novi lex specialis, zakon za takvu situaicju, imamo prvi program mjera za postupanje na terenu i ne vidim potrebe da bi se drugi zakonski akt išao raditi samo za ovo podučje. Može se odlukom Vlade promijeniti dva-tri članka i on može biti brzo operabilan.”

Postupci protiv nesavjesne gradnje

Smatra da mi kao društvo čitav niz godina nismo bili svjesni na kakvom području živimo i da način života moramo tome prilagoditi. “Još ima građana i ljudi na odgovornim pozicijama koji ni sad nisu razumjeli što znači potres i sad moramo naše građevine prilagoditi situaciji i području na kojem se nalaze. Naši propisi su prilagođeni, no kroz povijest se nije projektiralo ili izvodilo na priopisani način”, istaknuo je Uhlir dodajući da će se morati pokretati postupci protiv odgovornih osoba za nesavjesnu gradnju.

Što se tiče prijava štete, za Zagreb i okolne županije imamo bazu podataka od 24.000 prijava, kaže Uhlir.

“Nažalost, početna nespremnost na razini Zagreba urodila je time da se ta baza podataka još nije pročistila pa još ne znamo koliko je pojedinačnih zgrada oštećeno. U siječnju očekujemo konačne podatke. Velik je broj u pitanju. Za novi potres smo otvorili telefonske linije, i Zagreb prima prijave, sad još nemamo podatke o novim štetama”, otkrio je.

“Zagreb obnoviti i od gradonačelnika Bandića”

Komentirao je i predstojeće lokalne izbore: “Osobno kao Zagrepčanin osjećam već niz godina da Zagreb moramo obnoviti i od gradonačelnika Bandića. Cijelo ovo vrijeme Zagreb se upropaštava, Zagreb je trebao biti pokretač gospodarskih inicijativa. No, vidite što se događa, na što liči, kakav je javni prijevoz… To je loše i Zagreb je doveden u situaciju kad treba obnova cijelog grada. HNS je liberalno građanska stranka, razmišljamo o izborima ozbiljno i nadamo se da će doći do promjene u Zagrebu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare