Uhlir: Prometne gužve i otuđena rijeka Sava dva velika problema Zagreba

Vijesti 09. svi 202114:35 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Nositelj liste Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) za Skupštinu grada Zagreba Željko Uhlir izjavio je u nedjelju na konferenciji za medije da su prometne gužve i 'otuđena rijeka Sava' dva velika problema grada Zagreba.

Uhlir i članovi gradskoga HNS-a predstavili su na konferenciji za medije na Britanskom trgu svoje viđenje rješenja prometnih gužvi u Zagrebu, priopćilo je Tajništvo Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba.

Svim Zagrepčankama i Zagrepčanima, Uhlir je čestitao Dan Europe – 9. svibnja, podsjetivši da je na isti datum 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman prvi put javno predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice.

“Europska unija predstavlja najveći mirovni projekt u povijesti i jamac je napretka i sigurnosti na cijelom kontinentu. Ponosni smo članovi Europske unije i HNS aktivno podupire europske vrijednosti”, istaknuo je Uhlir.

Napomenuo je kako je, na žalost, otpao današnji program u Ilici koja je trebala biti zatvorena za promet zbog niza planiranih društvenih događanja.

Objasnio je kako je to i povod konferenciji za medije o dva velika zagrebačka problema – prometnim gužvama i otuđenoj rijeci Savi.

Jedinstveno rješenje – Vratimo Zagreb Savi

Uhlir smatra kako za te probleme postoji jedinstveno rješenje koje glasi – Vratimo Zagreb Savi i tako riješimo problem prometa u gradu.

“Jarunski most, s čijom se gradnjom maše uoči svakih izbora – stvar je prošlosti”, ustvrdio je Ulir i iznio konkretan prijedlog kako Zagrepčane vratiti rijeci i rijeku građanima koji je, ocijenio je, potpuno novi i drukčiji koncept:

Objasnio je da se projekt sastoji od nekoliko elemenata – preusmjeravanje dijela Save u odtereti kanal, uspostavljanje četiri pregrade /prijelaza i na svakoj od pregrada izgraditi četiri mini hidrelektrane, te stvoriti nove velike zone sporta i rekreacije.

Smatra kako bi se preusmjeravanjem Save u poseban kanal riješio problem poplava, nasipi bi se mogli srušiti i time bi se dobila velika zona za sport i rekreaciju.

Istaknuo je kako bi četiri nova prijelaza preko Save predstavljali nevjerojatno rasterećenje prometa na postojećim mostovima te kako se, osim toga, za takav veliki infrastrukturni projekt, osiguravaju i novci iz EU fondova.

Također, rekao je Uhlir, rješenje uključuje i produljenje tramvajske mreže, približavanje lako šinskog prometa građanima (besplatna parkirališta, javni prijevoz do stanica), nekoliko novih prijelaza u dvije razine (primjeri na Klari i Bolonji), produljenje Branimirove i Baštijanove ulice, a sve zaokruženo s pametnom regulacijom prometa uz pomoć suvremene tehnologije.

“U ovim izazovnim vremenima važno je očuvanje radnih mjesta, a ovi infrastrukturni projekti, služe upravo tome, ali i otvaranju novih radnih mjesta”, zaključio je HNS-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Uhlir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!