Ukidanje prireza kao odmazda gradonačelnicima? “Vjerojatno nas žele oslabiti”

Vijesti 09. svi 202314:02 1 komentar

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u N1 Studiju uživo govorio je o najavi mogućeg ukidanja prireza, ideji regionalizacije, odnosu gradova i države i drugim aktualnim pitanjima.

Na pitanje vidi li prijedlog ukidanja prireza kao moguću odmazdu, Puljak je kazao:

“Meni se čini da je jedan dio toga vrlo vjerojatno zato što žele oslabiti ulogu gradonačelnika, kao što je gradonačelnik Rijeke, Splita i Zagreba, jer smo ipak najveći gradovi u Hrvatskoj koji nisu pod upravljanjem HDZ-a.”

“Drugi razlozi su, ako pogledate malo cijelu retoriku oko toga, oni koji to brane to čine na način kao da Vlada daje nešto gradovima i kompenzirat će im. Zapravo se perpetuira uvijek isti način upravljanja državom u kojem Vlada uvijek nekome nešto daje, a trebalo bi decentralizirati Hrvatsku”, dodao je splitski gradonačelnik.

Puljak ističe da bi trebalo upravljanje prepustiti gradovima, kao i da bi financije trebalo regulirati tako da gradovi mogu biti neovisniji od centralne vlasti.

Najavio je da će njihov program za sljedeće parlamentarne izbore uključivati zahtjev za regulacijom na način da se gradovima omogući razvoj.

“Sada nemamo mogućnost razvoja, rascjepkani smo tako da ima 556 grdova i općina, a to bi trebalo svesti na 120 urbanih centara, ujediniti sve male gradove i općine oko većih urbanih središta tako da možemo planirati zajednički razvoj i ingerenciju da pružimo puno bolje usluge”, rekao je Puljak.

Ne slaže se s predsjednikom RH da bi regionalizacija dovela do dezintegracije Hrvatske: “Ovdje su ljudi potpuno za samostalnost države, nema tu nikakve bojazni.”

Komentirajući teze čelnika gradova i općina koji su već sami ukinuli prirez zahvaljujući rezovima koje su poduzeli, Puljak je kazao da se ne može uspoređivati manje gradove s većima.

“Smanjili smo broj zaposlenih u Gradskoj upravi, racionalizirali smo i modernizirali Upravu i poslovanje na način da smo na jednoj stavci, elektroničkom potpisu, uštedjeli 50.000 eura. Jesmo racionalizirali, ali Split je zapušten grad, godinama nije razvijan na pravi način”, naveo je, između ostalog, Puljak.

Na pitanje što će biti ako Grad Split ostane bez tih 12 milijuna eura od prireza, odnosno hoće li Splićani plaćati nešto skuplje, splitski gradonačelnik je odgovorio:

“To je otprilike koliko godišnje možemo uložiti u razvoj i ako ga nemamo, morat ćemo ga prikupiti na neki drugi način ili će usluga biti lošija. Nadam se i dalje da se to neće dogoditi i da će Vlada biti racionalna i prihvatiti naše prijedloge. Prava stvar bi bila da Vlada prepusti sve nekretnine koje ima u našim gradovima, da nam prepusti ingerenciju nad inspekcijama, da nam prepusti ingerencije kojima možemo samostalno upravljati gradovima i da nas ujedini s malim općinama i gradovima. To bi bila prava promjena, onda bi država pokazala da je spremna za decentralizaciju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare