Ukrajinski specijalci nose kacige iz hrvatske tvornice: “Najbolje su na svijetu”

Vijesti 13. srp 202306:31 0 komentara

Zemlje članice NATO-a i dalje nastavljaju vojno pomagati Ukrajinu. Na bojišnici vape za dodatnim streljivom koje se izrazito brzo troši. I Europska unija je svjesna nasušne potrebe i ide u masovnu proizvodnju streljiva. Potrebna je ostala vojna oprema. Gdje je u svemu tome Hrvatska? Mala smo zemlja, ali u vojnoj industriji imamo neke proizvode koji su među najboljima na svijetu.

Ovdje se proizvode najbolje kacige na svijetu. Od ukrajinskih vojnika koji su trenutno u kontraofenzivi do francuskih policajaca – glavu im štiti hrvatska kaciga napravljena ovdje u Prelogu u tvornici Šestan-Buch.

N1

Alojzije Šestan, vlasnik Šestan-Busch, kaže: “Do sada smo proizveli i prodali u svijet preko dva i pol milijuna kaciga. Mi u ovom trenutku snabdjevamo francusku policiju pored njihovog proizvođača, a u tom slučaju Francuzi kupuju ono što je najkvalitetnije. Ta kaciga koju mi prodajemo francuskoj policiji je definitivno najbolja kaciga proizvedena ikad u svijetu”.

Prošla godina bila je rekordna, udvostručili su proizvodnju. I ove godine proizvesti će i prodati preko 100 tisuća kaciga diljem svijeta. A vojna oprema i oružje u Europi se sve više traži. Rat u Ukrajini doveo je do promjene cijele paradigme, kažu analitičari.

N1

Marinko Ogorec, vojni analitičar, komentira: “Mislim da kroz ovo razdoblje mirnog doba, većina zemalja se opustila i smatrala je da se ne može ponoviti klasični konvencionalni rat, što se pokazalo pogrešnim i nisu previše ulagali u svoje obrambene potencijale, sad se to osvećuje”.

Skladišta su prazna, puno toga je poslano Ukrajini, a Europa sada želi ojačati svoju obrambenu industriju kolektivnom nabavom oružja i streljiva. Pa bi i hrvatska vojna industrija trebala pronaći svoje mjesto.

Šestan objašnjava: “Hrvatska obrambena industrija je ponudila, odnosno klaster obrambene industrije je ponudio tri grupe proizvoda koje bi mogle ići sada kao izvoz u EU. To je dakako oprema, tu je i naša kaciga, zatim minobacačko streljivo i lako naoružanje”.

N1

HS produkt iz Karlovca koji proizvodi puške i pištolje još je jedan od uzdanica hrvatske proizvodnje, kao i DOK-ING sa svojim robotskim sustavima za razminiranje. Šestan Buch vidi svoje mjesto u potrebama koje je iskazalo 13 zemalja koje će trebati 100 tisuća kaciga.

“Ti natječaji kreću ja mislim koncem ove godine, no, svaka zemlja razmatra svoje mogućnosti, koncept je takav da u budućnosti svi imaju isti tip kacige”, kaže Šestan.

Ono što trenutno Europa najviše traži je streljivo koje se masovno troši na ukrajinskoj bojišnici.

N1

Ogorec zaključuje: “Naravno to je ono što je nasušno potrebno, mi nažalost nemamo produkciju streljiva niti za svoje vlastite potrebe. Tako da bilo bi nužno potrebno da hrvatska razvije proizvodnju streljiva barem makar samo streljačkog”.

A još veće jačanje hrvatske vojne industrije, moglo bi biti dobro i za cijelo gospodarstvo jer svi ti proizvodi gotovo u cjelosti idu u izvoz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!