Umirovljenici, pažnja! Mijenja se zakon oko ovrha. Evo što je novo

Vijesti 07. lip 202207:45 > 08:21 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ako je suditi prema novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koji je prije nekoliko dana upućen u proceduru javnog savjetovanja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima.

Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se čitav postupak prebaci na Finu, piše portal mirovina.hr.

“Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha. U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu”, piše, između ostaloga, u novom Ovršnom zakonu.

Svi umirovljenici nad kojima HZMO provodi ovrhu, a njih je oko 21 tisuća, nastavit će po “starom” modelu, ali novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla sa Zavodom za mirovinsko osiguranje nego direktno s Finom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!