Umirovljenik kažnjen s 900 kuna jer je 4 sata ranije izašao iz samoizolacije

Vijesti 09. velj 202214:14 > 14:38 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Kad se pojavio u zgradi upravnih poslova u Petrinjskoj ulici kako bi izvadio putovnicu, 63-godišnji zagrebački umirovljenik nije ni pomislio da je uranio s izlaskom iz samoizolacije - i to čak točno četiri sata i 11 minuta.

Bilo je to dovoljno da mu 19. ožujka 2021. u 9.15 sati, nakon uvida u platformu za provjeru covida-19 u policiji priopće da je u prekršaju što se tiče Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na policijski ispisan prekršajni nalog umirovljenik je podnio prigovor pa je isti stavljen izvan snage te je borbu nastavio pred prekršajnom sutkinjom koja ga je nepravomoćno proglasila krivim i kaznila sa 600 kuna, a mora nadoknaditi i 300 kuna sudskih troškova, piše Jutarnji list.

“Ne priznajem prekršaj”

“Ne smatram se krivim. Ne priznajem prekršaj za koji me se tereti. Točno je da sam 19. ožujka 2021. u 9.15 pristupio u prostorije policije, direktno na šalter, kako bih predao zahtjev za izdavanje putovnice. I tad mi je policajac rekao da sam uranio nekoliko sati. Pitao sam ga što to znači pa mi je kazao da je, prema odluci ministra, na snazi još uvijek mjera samoizolacije s obzirom da sam u Hrvatsku preko Bregane ušao 9. ožujka u 13.26 sati. Morao sam po toj odluci provesti deset dana karantene. Smatrao sam da je tog 19. ožujka, nakon deset dana, mjera istekla.

Ja ne razumijem propise i jednostavno nisam dobro shvatio kad točno mi ta mjera ističe. Sigurno ne bih došao u policiju da sam mislio da je mjera još na snazi” branio se umirovljenik u sudnici.

Na upit svog branitelja je li mu na granici prilikom ulaska u zemlju rečeno koliko dana traje mjera i od kojeg dana se ista počinje računati, pojasnio je da mu je rečeno samo da mora biti 10 dana u samoizolaciji.

“Molim sud, ukoliko smatra da sam kriv, da se uzme u obzir da doista nisam razumio do kad mi točno u minutu mjera traje. Ujedno molim i izricanje što manje kazne jer imam malu mirovinu i nikad nisam bio kažnjavan. Cijeli ovaj postupak na mene je djelovao da u budućnosti više pazim na svoja postupanja. Doista mi je žao što je do ovoga svega došlo”, zaključio je umirovljenik.

Propisana kazna daleko veća

Inače, riječ je o prekršaju za koji je propisano od 8000 do 15.000 kuna kazne u slučaju nepridržavanja sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru.

Prilikom odmjeravanja sankcije, sud je prihvatio dio njegove obrane u kojoj priznaje da se zatekao na navedenom mjestu, da ne poznaje propise i da nije dobro shvatio do kad točno mjera traje.

“Nepoznavanje propisa ne ispričava, ali je uzeto u obzir kod odmjeravanja kazne koja je ublažena znatno ispod propisanog minimuna. Sud smatra i da okrivljenik nije namjerno počinio djelo jer to stvarno ne bi imalo smisla. Nebitno je je li osjećao simptome bolesti jer isto nije obilježje djela i nema veze s činjeničnim opisom. Kao olakotno je uzeto u obzir da je u prostorije MUP-a pristupio nekoliko sati prije isticanja mjere jer se u tih nekoliko sati, što se tiče zaraznosti, ne bi ništa promijenilo”, obrazložila je zagrebačka prekršajna sutkinja koja otegotnih okolnosti, pak, pronašla nije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare