Upozorenje iz HAC-a zbog najavljenog snijega: “Ne donosite nepromišljene odluke!”

Vijesti 01. pro 202310:16 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ta vikend nas, prema vremenskoj progonzi, očekuje snijeg i susnježica, a zbog uvjeta kakvi se očekuju na cesta upozorenjem su se oglasile i Hrvatske autoceste.

“Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda očekuju se susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, stoga apeliramo na dodatan oprez u prometu. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena – postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas”, stoji u priopćenju koje su poslali.

HAC

Poruke vozačima

“Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu. Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama”, poručuju iz HAC-a.

Informacije o stanju u prometu mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti i na besplatnom info telefonu 0800 0422.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!