Uprava Kaštijuna poziva na odgovornost: “Samo otpad koji se ne može iskoristiti”

Vijesti 05. sij 202213:05 1 komentar
Dusko Marusic/PIXSELL, Ilustracija

Iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u srijedu su poručili da bi ondje trebao završiti samo onaj otpad koji se ne može ni na koji način iskoristiti, a tu, kažu, svoj dio odgovornosti imaju svi, od općina i gradova, komunalnih društava, gospodarskih subjekata do građana.

“Kako bi osigurali optimalni proizvodni proces, količine i vlaga na Kaštijunu tijekom ljetnih mjeseci, cilj društva je destimulirati stvaranje od 7.000 do 7.500 tona prekomjernih količina (oko 10 posto ukupno primljenih količina) i to kratkoročnim i dugoročnim mjerama”, izvijestili su priopćenju iz Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine tvrtke za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Poručili su da se količine koje su veće od kapaciteta postrojenja u ljetnim mjesecima ondje neće obrađivati.

vezana vijest

“Trošak zbrinjavanja na drugim lokacijama značajno je viši od cijene zbrinjavanja na Kaštijunu. Predlažemo da se prekomjerne količine otpada komunalnim poduzećima naplaćuju po višim cijenama od standardnih. Takva cijena bi bila 1.135 kuna (1.185 kuna za one kojima Kaštijun obavlja prijevoz sa pretovarnih stanica) po toni (umjesto dosadašnje cijene od 542 kune po toni (592 kune po toni za one kojima Kaštijun obavlja prijevoz sa pretovarnih stanica) i primjenjivala bi se samo na prekomjerne količine”, predložili su iz Uprave i Nadzornog odbora Kaštijuna, kao kratkoročne mjere.

Dodali su i da bi za ostale količine otpada koje Kaštijun obrađuje tijekom cijele godine, cijena ostala ista, odnosno 542 kune po toni (592 kune s prijevozom).

Kada je riječ o dugoročnim mjerama, smatraju da će se problem s neugodnim mirisima u potpunosti eliminirati “kada gradovi i općine budu imali sustav odvajanja bio otpada i reciklabilnog otpada na način kako im i propisuje Zakon o gospodarenju otpadom”.

„Željeli smo novim načinom naplate u potpunosti zaštiti građane Istarske županije, a odgovornost za povećane količine prebacili smo tamo gdje one i nastaju – u sve turističke djelatnosti koje ljeti proizvode velike, prekomjerne količine otpada”, poručili su.

Ponovo su apelirali na sve dionike u lancu proizvodnje i sakupljanja otpada da preuzmu svoj dio odgovornosti te dodali da će “Kaštijun biti dobar onoliko koliko oni budu učinkoviti u održivom i efikasnom postupanju s otpadom”.

Kaštijun je, kažu, kao postrojenje dizajnirano i sagrađeno da optimalno obrađuje 390 tona otpada dnevno, a tijekom ljeta pristiže i do 500 tona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare