Ured europskog javnog tužitelja traži zatvor za Tolušića i drugog osumnjičenog

Vijesti 08. srp 202209:18 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti.

Obje osumnjičene osobe uhićene su jučer, 7. srpnja 2022, na zahtjev EPPO-a, nakon provedenih istražnih radnji provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

VEZANE VIJESTI

Prvoosumnjičenik je, kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. godine, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (dalje u tekstu: Agencija) podnio prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4.659.766,79 kuna (oko 620.000,00 EUR-a), pri čemu je razina sufinanciranja sredstvima EU bila 70%.

Osumnjičenik je u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije, te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim, prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Štoviše, on nije obavijestio Agenciju o promjeni načina financiranja, te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 EUR-a).

Isti se osumnjičenik prijavio na drugi natječaj, koji je raspisala Agencija 2. lipnja 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj, , prvoosumnjičenik je osobno predao drugoosumnjičeniku, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, Tehnološki projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu predmetnog natječaja bili obvezni dostaviti uz natječajne prijave. Prvoosumnjičenik je u tom dokumentu naveo da se isti odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da stoga ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Na zahtjev prvoosumnjičenika, te unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, drugoosumnjičenik je izdao traženu potvrdu, kako bi prvoosumnjičeniku omogućio da podnese prijavu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća.

Prvoosumnjičenik je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt, te ga priložio prijavi na predmetni natječaj.

Predmetni natječajem prvoosumnjičenik je očekivao dobiti potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna (200.000 EUR-a), s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85%, što je iznos od 1.306.322,74 kuna (173.482,43 EUR-a).

Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da prvoosumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičenika, priopćili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!