Ured pravobraniteljice o slučaju posvajanja iz Konga: Zabrinuti smo

Vijesti 05. sij 202311:20 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Ured pravobraniteljice za djecu poručio je kako sa zabrinutošću prati situaciju oko međudržavnog posvojenja djece iz DR Kongo i uhićenje hrvatskih državljana u Zambiji te istaknuo kako svako posvojenje djeteta mora biti u njegovom najboljem interesu.

Svako posvojenje djeteta, pa i ono s međunarodnim elementom, mora prije svega biti u najboljem interesu djeteta, uvažavajući njegova temeljna prava, te u cilju sprječavanja nezakonitog odvođenja, prodaje ili trgovine djecom, naglašava Ured.

Pozivajući se na medijske napise i informacije od nadležnih tijela, Ured izražava ozbiljnu zabrinutost da međudržavno posvojenje djece iz država koje nisu članice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (tzv. Haška konvencija) nije odgovarajuće regulirano te kao takvo predstavlja opasnost za zaštitu djece u takvom procesu.

Nadzor državnih tijela, provjera uvjeta na strani posvojitelja

Ured Helence Pirnat Dragičević navodi kako je nadležnim tijelima preporučio da se žurno izmjenama postojećih propisa, donošenjem smjernica i procedura ili na drugi odgovarajući način stvore uvjeti za zaštitu djece posvojene u državama koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Naglašava pritom kako svako međudržavno posvojenje neovisno o tome provodi li se po odredbama Haške konvencije ili mimo nje mora biti regulirano i pod nadzorom nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se dale garancije da je postupak posvojenja proveden zakonito i u najboljem interesu djeteta.

To prije svega uključuje prethodnu provjeru uvjeta na strani posvojitelja koji ne bi smjeli bez prethodne provjere ispunjavaju li uopće uvjete za posvojenje po hrvatskim propisima dobiti mogućnost potvrde posvojenja u postupka priznanja strane sudske ili druge isprave kojom se zasniva posvojenje, ističe Ured.

Priznanje strane prakse u nadležnosti sudova obiteljskopravne zaštite

Smatra da bi postupak priznanja strane sudske presude kojom se zasniva posvojenje trebao biti u nadležnosti sudova obiteljskopravne zaštite koji svojom specijalizacijom trebaju biti jamstvo zaštite najboljeg interesa djeteta te bi trebao uključivati diplomatsku provjeru vjerodostojnosti isprava o posvojenju koje su izdala tijela druge države.

O priznanju strane isprave kojom se zasniva međudržavno posvojenje sud mora biti u obvezi obavijestiti nadležno ministarstvo radi vođenja evidencije o međudržavnom posvojenju te Hrvatski zavod za socijalni rad radi pružanja pomoći i potpore nakon zasnivanja posvojenja te praćenje prilagodbe djeteta, drži Ured pravobraniteljice za djecu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!