Uručene nagrade najboljim udomiteljima, nagrada za životno djelo Ani Mikulek

Vijesti 31. svi 202314:19 0 komentara

U povodu prvog obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva, ministar rada i socijalne politike Marin Piletić uručio je nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2023., a nagrada za životno djelo pripala je Ani Mikulek.

“Jučer smo obilježili Dan državnosti, danas u glavnom gradu Hrvatske obilježavamo Dan grada Zagreba, ali što će ti Dan državnosti i Dan grada ako je upitno imaš li adekvatan dom? Danas po prvi put slavimo Nacionalni dan udomiteljstva, upravo zbog vas koji ste već odgovorili na moje pitanje”, rekao je Piletić na obilježavanju u srijedu.

Više od 2.500 udomitelja ponudilo svoj dom potrebitima

Više od 2.500 udomitelja diljem Hrvatske odlučilo je da će svoj dom ponuditi onima koji nemaju odgovarajući krov nad glavom. To se posebno tiče djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali ne treba zanemariti činjenicu da udomitelji brinu i o starijima bez adekvatne obiteljske skrbi, dodao je.

Ministar je naveo da je od 2022. povećan broj dozvola za udomiteljstvo, što kroz izmjene Zakona o udomiteljstvu, što kroz povećane osnovice i naknade za rad udomitelja, dok je izmjenom Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po prvi puta uveden i udomiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do sedme godine života, što je riješilo određene poteškoće kod ulaska u postupak udomiteljstva za najmlađu djecu.

Nagradu za životno djelo dobila je Ana Mikulek iz Nove Vesi Petrijanečke u Varaždinskoj županiji čiji službeni udomiteljski staž traje 28 godina, a neslužbeni 39 godina.

Motiv za udomiteljstvo isprva joj je, kaže, bio da se njezina kćer ima s kime igrati. Poručila je i da bi bilo lijepo da ima još više udomitelja kako bi sva djeca imala svoj dom. Nominirani su bili i Katarina Bojšić, Nedeljka Bocak i Gordana Spevan.

Godišnje nagrade dobili su: Marija Igrec (Varaždin), Marija Franić (Split), Mario Prka (Koprivnica)i Natalija Rajtar (Vrbovec). Nominirani su bili i: Nada Martinčević, Danica Vedriš, Željko Pljuskovac, Dario Đanić, Danijela Treska, Mladen Kožić i Nevenka Šoštarić.

Nominiran i istospolni par

Pozornost javnosti je izazvalo to što je Dječji dom Zagreb za godišnju nagradu nominirao istospolni par Mladena Kožića i Ivu Šegotu. Iako nagradu nisu dobili, ministar je na upit novinara pojasnio da to ne znači da priznanje kroz nominaciju nije dovoljna nagrada svima koji su danas u NSK bili predstavljeni i istaknuti kao kvalitetan primjer udomiteljskih obitelji.

“Od 2.500 udomiteljskih obitelji, samo je 15 nominiranih ove godine. Ne mislite li da je upravo to poruka javnosti i stručne zajednice na terenu da su nominirali one koje smatraju da treba posebno istaknuti”, upitao je Piletić.

Ivan Šegota je u izjavi za novinare istaknuo da su sretni zbog svih dobitnika jer je riječ o vrijednim ljudima koji su godinama u pozivu udomiteljstva.

“Samo bih komentirao – da nas je Ministarstvo ranije prihvatilo kao udomitelje, vjerojatno bismo imali malo duži staž pa bismo možda bili i bolji kandidati za ovu nagradu. Čestitam svima koji već godinama jako puno rade za djecu koja nemaju toliko sreće kao neka druga djeca”, rekao je.

Upitan koliko je bilo teško sve što su prolazili na putu do udomiteljstva, Šegota je odgovorio da je bilo manje teško od iskustva koja su imala njihova i sva druga djeca koja su bila u sustavu zbog raznih nesretnih okolnosti.

“Oni su sada bitni, manje bitno je ono što se nama događalo”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.