USKOK istražuje Ministarstvo zdravstva zbog Vladine stranice koronavirus.hr

Vijesti 29. tra 202116:16 > 16:28 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Iz Ministarstva je za N1 potvrđeno da je USKOK tražio dokumentaciju i očitovanje kako bi se utvrdile okolnosti sklapanja ugovora s tvrtkom Media Val d.o.o. radi uspostavljanja i održavanja stranice Koronavirus.hr.

“Točno je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 1. ožujka 2021. zatražio od Ministarstva zdravstva očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjećamo da je, temeljem pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o mogućnosti izuzimanja predmetne nabave od postupka javne nabave sukladno članku 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog razloga žurnosti u uvjetima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji, Ministarstvo zdravstva preuzelo obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice koja bi osim podataka vezanih uz pandemiju COVID-19, sadržavala i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTube-a. U tom je smislu Ministarstvo zdravstva i sklopilo ugovor s tvrtkom Media Val d.o.o. iz Zagreba, koja je prethodno imala zakupljenu domenu koronavirus.hr”, stoji u odgovoru.

Podsjetimo, Index je pisao da je ministarstvo zdravstva u 2020. godini isplatilo više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci “informatizacija zdravstvenog sustava”, a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem. Riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

Navedena stavka podrazumijeva uređivanje Vladinog portala koronavirus.hr koji je s radom počeo još 17. ožujka prošle godine, a već tada su se iz ministarstva pravdali da su od kolega iz Ministarstva gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum bez natječaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!