USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje

Vijesti 31. sij 202411:45 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovog sina i još trojice poduzetnika zbog namještanja poslova s gradom oštećenim potresom krajem 2020. godine.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da se okrivljenici terete za nezakonito pogodovanje i pomaganje u nezakonitom pogodovanju.

Uz Darinka Dumbovića i njegovog sina Darka, obuhvaćeni su Dejan Dobrečević iz tvrtke Skela Banovina, Zlatko Zagorac iz tvrtke Zagorac građevinske radovi i Goran Norković iz tvrtke Pet plus gradnja.

Darinko Dumbović se optužnicom tereti da je, od listopada 2019. do svibnja 2021., kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje Uskok, izvelo i naplatilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava USKOK, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je u veljači prošle godine podiglo pred sisačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Dumbovića, također sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika, kojom ga tereti za iznudu.

Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura”, stoji u priopćenju USKOK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!