Uskok podignuo optužnica protiv 12 osoba u aferi Amphora

Vijesti 21. srp 202317:41 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Uskok je pred splitskim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv 12 osoba – zaposlenika Grada Splita, investitora, projektanata, ali i inspektora i nadzornog inženjera, zbog optužbe da su investitoru hotela Amphora na Žnjanu i zgrade na Mejama omogućili višemilijunsku korist.

Uskok je, ne navodeći identitete, izvijestio da je optužnicom obuhvaćeno 12 osoba starosti između 39 i 78 godina, a koje se terete za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Optužnicom su obuhvaćeni zaposlenice splitskog gradskog ureda za graditeljstvo Lada Pocrnić Mladinić i Ljiljana Poletti Kopešić, glavni projektanti Neven Mladinić, Emil Šverko i Neno Kezić, inspektor zaštite od požara Željko Smajić i nadzorni inženjer Zoran Morpurgo.

Uz njih, optužnica tereti i investitora Zvonka Kotarca, stvarnog voditelja poslovanja tvrtke u poslovima izgradnje hotela na Žnjanu Ivana Kotarca, investitora izgradnje stambene zgrade na Mejama Marija Jukića, predstavnicu investitora Danijelu Špalj i savjetnika za graditeljstvo u gradskom uredu Borisa Marelju.

Okrivljeni se terete da su prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita.

Sve s ciljem da bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama čime je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist.

Za izdavanje dozvole dao poklon od 700 kuna

Tako su zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. do 20. siječnja 2021. izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju.

Potom su protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole.

Osim toga, terete se i da su bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola, zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti od najmanje 2.027.970 eura.

Omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu i njegovom osnivaču, 56-godišnjaku, pribavljena je i protupravna korist od najmanje 1.266.000 eura.

Za izdavanje uporabne dozvole, 62-godišnjak je 59-godišnjakinji obećao, a 56-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna, stoji u optužnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!