USKOK pokrenuo istragu protiv policajca koji je odavao tajne podatke

Vijesti 15. ožu 202411:04 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Uskok je na temelju kaznene prijave Pnuskoka pokrenuo istragu protiv 64-godišnjeg vukovarsko-srijemskog policajca koji je 48-godišnjaku odavao podatke iz informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

Tužiteljstvo i Ravnateljstvo policije navode da se policajac sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a 48-godišnjak za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Uskok i policija precizirali su kako sumnjaju da je 64-godišnji policajac, od 7. rujna 2022. do 24. listopada 2022., u Vinkovcima i Zagrebu, pristao na traženje 48-godišnjaka da mu za njegove potrebe iz informacijskog sustava MUP-a pribavi podatke o osobama i vozilima.

Policajac je koristeći svoje službene ovlasti, navodi tužiteljstvo, u najmanje 47 navrata pristupao MUP-ovom sustavu kako bi izvršio provjere podataka. Potom je podatke koji nisu objavljivi predavao 48-godišnjaku, na koji način ih je, protivno odredbama Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-a, neovlašteno učinio dostupnima.

Ravnateljstvo policije dodaje da je osumnjičeni policajac udaljen iz službe te će se protiv njega pokrenuti disciplinski postupak pred nadležnim Disciplinskim sudom MUP-a.

Uskok je pak sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!