Uskoro popuštanje: Ukidaju se covid-potvrde i sve mjere za kafiće i restorane?

Vijesti 05. tra 202220:30
Izvor: JACK GUEZ / AFP, Ilustracija

Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi.

Navodno bi se trebale potpuno ukinuti mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima, piše Jutarnji list.

Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Prema informacijama Jutarnjeg lista, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.