Plenković: Vlada podržava ambiciju Finske da uđe u NATO savez

Vijesti 21. lip 202217:42 > 18:25
Izvor: N1

U Hrvatsku je stigla finska premijerka Sanna Marin. U Banskim dvorima završio je sastanak s premijerom Plenkovićem.

Izjavu za medije prvo daje premijer Andrej Plenković.

“Drago mi je da mogu pozdraviti finsku premijerku koja je prvi put u radnom posjetu Zagrebu. Zadovoljstvo mi je da smo razgovarali o pripremama za predstojeće Europsko vijeće. Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodručju i hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru. U 30. godini uspostave diplomatskih odnosa visoko cijenom potporu Finske ispunjenju ta dva cilja”, rekao je premijer.

Plenković: Finskoj premijerki objasnili smo važnost izmjene izbornog zakona u BiH

Potvrdio je i da su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Gdje smo objasnili finskoj premijerki posebno važnost izmjene izbornog zakona u BiH kako bi izbori koji se trebaju održati u listopadu bili pravedni. Kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini bio u poziciji kao i druga dva, a to je da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tijela Bosne i Hercegovine. Hrvatska tu godinama ima vrlo jasnu poziciju da želimo podržati BiH u njenom statusu dobivanja kandidata”, rekao je Plenković.

“Čuli smo želju Finske da žele, napuštajući politiku neutralnosti, postati članica NATO-a jer u ovakvim okolnostima NATO je sigurnosni kišobran. Hrvatska to jako dobro razumije”, dodao je.

“Pozicija hrvatske Vlade je da podržavamo te ambicije. Ako je to izbor zemje koja je nama partner, onda je nama to podržati”, kazao je.

Premijerka Finske: Sretna sam što će Hrvatska ući u eurozonu iduće godine

Finska premijerka zahvalila je Hrvatskoj na podršci. Rekla je da se nada da će njena država brzo postati članica NATO-a.

“Sretna sam što će Hrvatska ući u eurozonu iduće godine, kao i u šengensko područje. U tom smislu imate našu potporu” , rekla je.

Na pitanje je li s predsjednikom Zoranom Milanovićem raspravila zadrške koje Milanović ima preko finskom i švedskom pristupanju NATO-u, rekla je:

“Vjerujemo u vašu potporu. Važno je jedinstvo u Europi u ovakvim trenucima. Finska razgovara i s Turskom o toj temi”, kazala je Marin.

Posao Hrvatske je, kaže Plenković, da upoznaju i finsku i švedsku premijerku s odnosima u Bosni i Hercegovini, ne da uvjetuje rješavanje problema njihovim ulaskom u NATO.

“Kada je riječ o BiH, ako ima ijedna zemlja koja daje potporu BiH ulasku u EU je Hrvatska. Ta činjenica je da smo mi za kandidatski status ne danas nego jučer”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar