Milina: Na snimci su interventni policajci, udaljeni su iz službe

Vijesti 08. lis 202117:09 > 18:09 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, dao je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije.

Izjava je na temu objavljene snimke postupanja prema migrantima te o dosadašnjim nalazima Stručnog tima.

“Kao što znate, odmah po saznanjima prvim i po objavljivanju samo dijelova simke, ovdje kolegama u Ravnateljstvu policije, odmah smo formirali strčuni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se radi. Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka.

VEZANE VIJESTI

U odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u RH tako da su se i oni uključili. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane EK. Mi smo u stalnoj komuniaciji s DORH-om s kojim će se provoditi i daljnji izvidi i mi smo dužni o svemu izvijestiti DORH. Kao što znate kada su u pitanju policijski službenici, izvide provodi i DORH. Naš interes je da rasvijetlimo ovaj događaj do kraja. Ne želimo da ijedan pojedinačni slučaj utječe na pohvale koje hrvatska policija svakodnevno dobiva u poslovima zaštite vanjske granice. Dok se ne utvrde sve daljnje činjenice moram demantirati neke konstrukcije koje se pojavjuju ovih dana. To se prvenstveno odnosi da je operativna akcija Koridor neka tajna operacija koja služi za zlostavljanje i zastrašivanje migranata. To je dugotrajna akcija sprječavanja krijumčarenja ljudi.

Pripadnici hrvatske policije u sklopu i te akcije, ali i svih drugih aktivnosti su upravo spašavali migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora gdje su stavljeno od strane krijumčarskih skupina u nerijetko pogibeljne situacije. U ovih nekoliko godina hrvatska policija prednjači u spječavanju krijumčarenja migranata. Također, sljedeća konstrukcija da hrvatska policija zataškava pogreške policajaca i da policajci zauzvrat izvršavaju neke nezakonite naredbe. To nikako ne stoji. Ja na tjednoj bazi izdajem zapovjedi. Ja minimalno tri puta mjesečno šaljem upute da se obazrivo radi u poslovima zaštite granice, u postupanjima na granici, prema migrantima, ženama i djeci. Stalno naglašavamo važnost uvažavanja ljudskih prava. Policija uvijek mora voditi računa o ljudskim pravima i o dostojanstvenom postupanju prema svim osobama.

Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost. Također, vezano za situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju raditi nezakonito. Tu je vrlo jasna situacija, policijski službenik je dužan po službenoj dužnosti dužan prijaviti nezakonite radnje. Mi imamo situacije, to smo i objavljivali, gdje smo i prije upita od medija procesuirali službenike i za nanošenje tjelesnih ozljeda i za neprijavljivanje kaznenog djela jednog od kolega. Također smo 8 disciplinskih postupaka proveli protiv službenika koji su se ogriješili o pravila postupanja prema migrantima. Mogu reći da su u najmanje 13 slučajeva postupci obustavljeni. Želim naglasiti, da što se tiče postupanja hrvatske policije, uvijek provjeravamo sve što moramo i gdje god postoje osnove sumnje da postoje disciplinske greške”, rekao je u izjavi za medije.

Koliko je službenika vršilo nasilje?

“Za ovaj slučaj ukupno tri pripadnika interventne policije, koliko se zna iz dosadašnjih izvida”, kaže i dodaje:

“Sada je utvrđeno, policijski službenici su radili na minski sumnjivom području i gdje je rijeka Korana i oni su postupali samostalno. I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ovo su rezultati koji su zasad utvrđeno u 36 sati”.

Hoćete li preuzeti odgovornost?

“Ja snosim odgovornost od prvog dana rada u policiji na bilo kojem poslu na kojem sam radio. Bilo je ravnatelja prije mene i moj je posao da radim časno”.

Policijski službenici nisu imali naređenje?

“Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava. Ako ja kao glavni ravnatelj tri puta mjesečno, minimalno, posebno upozoravam da nije dopuštena nikakva upotreba sile, to kontinuirano ide na teren”.

Je li ovo bilo za vrijeme radnog vremena?

“Ovdje se ne radi ni o kakvom postupanju izvan radnog vremena. Što se tiče odora, policijski službenici su dužni nositi propisane odore, a utvrdit će se zašto su imali određene dijelove drugačije i nisu nosili propisanu uniformu”, veli i dodaje:

“Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno. Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, kaže.

“Ovo je teška povreda službene discipline i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. Definitvno je da su udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti jer to šteti hrvatskoj policiji. Dosad protiv njih nije bilo nekih disciplinskih postupaka”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!