Ipak promjene zbog gužvi: “Ne mogu čitati sve elaborate za sve radove u Zagrebu”

Vijesti 27. ruj 202210:353 komentara
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o novom modelu odvoza i odvajanja otpada, prometnim gužvama i problemima u javnom prijevozu.

Tomašević se osvrnuo i na gužve kod Jadranskog mosta, navodeći da most nije saniran 40 godina. “Oštećen je u potresu. Mi sljedećih godina mislimo obnoviti apsolutno sve mostove u Zagrebu.”

Dodao je da je nužno da svi mostovi budu otporni u slučaju novih potresa. “Bit će otvorene dvije trake u Jadranskom mostu u svim smjerovima”, najavio je gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI

“Ne mogu apsolutno sve znati. Jučer je svima bilo jasno da je to neadekvatno bilo i zato se to mora žurno izmijeniti”, rekao je o jučerašnjim gužvama.

Dodao je da će pokušati napraviti sve da radovi ne traju devet mjeseci.

Odvoz smeća

Što je s onima koji u centru trebaju iznijeti smeće od 20 do 22 sati te što s tvrtkama koje su ondje smještene, a rade do popodne, ne i navečer?

“To je pitanje koje možemo postaviti i u Barceloni i Londonu. U tom smislu pokušavamo napraviti model koji je najbolji i najlakši za građane. Zašto ne ranije – zbog dana i vizualnog zagađenja, zašto ne kasnije – jer Čistoća od 22 sata počinje kupiti vrećice i do jutra ne smije biti vrećica na ulici. Tvrtke mogu dogovoriti posebnu uslugu”, rekao je Tomašević.

Kazne za građane koji se ne pridržavaju propisanog vremena za odlaganje otpada (u razdoblju od 20 do 22 sata) iznosit će od 700 do 1000 kuna.

“Biootpad će ići na zelene otoke. Odvozit će se u centru prema potrebi. Samo miješani komunalni se odlaže kroz ZG vrećice, smiju to napraviti svaki dan od 20 do 22 sati osim nedjelje. Tako ćemo konačno maknuti kante iz centra”, dodao je gradonačelnik.

“Točno je da će podzemni spremnici biti financirani od Grada. Neki će morati nekoliko stotina metara do njih, pogledajte kako je to u Ljubljani. Ne mogu biti ispred svake zgrade”, kaže.

VEZANA VIJEST

Tomašević je pojasnio još neke stvari vezane za odvoz otpada iz centra Zagreba. “Građani imaju mogućnost da kante stave na svoju parcelu, u haustor, unutarnje dvorište, smetlarnik, mogu tu držati kante i za papir i biootpad. Ali, kad je odvoz otpada, te kante ne smiju biti na javnom mjestu.”

Što se tiče broja zelenih otoka, rekao je da se broj može povećati ako za to bude bilo potrebe.

Dodao je da postoji mobilna aplikacija koja prikazuje gdje se sve može razvrstati otpad. “Razvrstaj moj otpad… Ili kako se zove, ne znam sad na pamet, evo poslat ćemo vam.” (Aplikacija se zove Razvrstaj MojZG, op.a.)

“Izabran sam za promjene, svaka promjena će biti dočekana s nekom skepsom”, poručio je.

Opet o gužvama: Očekujem da se problem riješi u tjedan dana

Ponovno se osvrnuo na gužve koje su nastale zbog radova na Jadranskom mostu.

“Ne mogu čitati sve elaborate za sve radove u Zagrebu. Jasno je da se mora naći bolje rješenje, dao sam nalog i očekujem da se to u tjedan dana riješi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar