Luka Korlaet objasnio kako ćemo se i za koliko novca rješavati smeća

Vijesti 24. sij 202212:40 > 16:25
Izvor: N1

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića bio je gost N1 Studija uživo. U emisiji je govorio o obnovi grada i promjenama u pružanju komunalnih usluga koje su najavljene.

Korlaet, na pitanje o sukobu interesa zbog imenovanja članova Uprave Zagrebačokg holdinga, kaže kako je i samo Povjerenstvo odlučilo da je članak besmislen. “Zakon se promijenio i po novom zakonu mi ne bismo bili krivi”, kaže.

Na pitanje o komentaru Josipa Jagića koji je na ispod objave o ubojstvima katoličkih svećenika na Twitteru napisao “dobra stara vremena”,  kaže kako ne stoji iza toga. “Mislim da je ta izjava nepromišljena. Josip je osoba s integritetom, možda malo brz na obaraču, ali, evo, omaklo mu se”, kaže.

“Internet ne trpi ironiju, gubi se taj aspekt, zvuk. Treba biti oprezniji, mislim da se neće ponoviti”, kaže Korlaet dodajući da s Jagićem surađuju i dalje.

Cijena odvoza otpada

“Cijena će ovisiti o stupnju odvajanja. Formirana je od fiksnog i varijabilnog dijela. Prema tome, svatko će plaćati koliko bude razvrstavao”, kaže Korlaet na pitanje o rastu cijena odvoza otpada u glavnom gradu. Zamjenik gradonačelnika kaže da ovo ne znači da će cijena odvoza otpada rasti.

“Moramo se naviknuti da će se pravila promijeniti. Treba naprosto promijeniti svoje navike, ne vidim što je tu toliko problematično”, kaže Korlaet.

vezana vijest

“Trenutno nemamo novaca za skuplji model pa smo se odlučili za ovaj. Nadamo s eda će se u hodu ova navika promijeniti”, kaže.

Vrećice za otpad prodavat će se u velikim trgovačkim lancima po cijeni koju je naveo grad. “Cijena je bez marže i ide isključivo za uslugu Čistoći”, kaže Korlaet.

“Razmišljali smo o podzemnim spremnicima, što bi bilo najljepše, ali to je još skuplje”, objašnjava.

Na pitanje zašto smatra da cijena odvoza otpada neće biti više, Korlaet kaže kako je razvrstavanje otpada stvar navike. “Mi ćemo raditi na edukaciji, radit ćemo kampanje po mjesnim odborima. Ako se javnost dovoljno senzibilizira da je to dobro za njih…”, govori Korlaet. Dodaje i kako se računa na dobru volju građana te kako je radna skupina analizirala mnoge europske modele zbrinjavanja otpada i došla do zaključka da je ovaj, švicarski, najbolji.

Obnova Zagreba

Obnova Zagreba ide jako sporo, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kaže da je veliki dio odgovornosti za takvu situaciju upravo na Gradu.

vezane vijesti

“Znam za kritiku ministrice Obuljen, donekle je utemeljena. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture ima 38 zaposlenih i ima enormno mnogo predmeta, oko 400 predmeta po djelatniku godišnje, a to su zahtjevni predmeti. Oni daju svoj maksimum, zbilja ne stoji teorija da su oni… Oni jesu usko grlo, ali ne svojom voljom. Mi radimo na tome da ih bolje ekipiramo i ministrica je ponudila da djelatnici iz Ministarstva privremeno prijeđu u gradski Zavod”, kaže Korlaet.

“Stvari ne stoje”, kaže Korlaet navodeći primjer obnove školskih zgrada od kojih će prva biti otvorena sutra.

“Što se tiče privatnih zgrada, Grad je napravio sve što je mogao”, kaže Korlaet dodajući da uskoro kreće i obnova privatnih objekata.

“Pokušavam malo abolirati zašto to toliko traje. Komplicirano je, bit će dugotrajno i skupo, ali sad počinje i nadam se da će se malo promijeniti i percepcija javnosti”, zaključuje Korlaet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar