Šef Ureda za pranje novca: “Ovo je najveća zapljena novca u našoj povijesti”

Vijesti 29. kol 202210:57 3 komentara
N1

Šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša te ministar financija Marko Primorac dali su izjave za medije vezano uz pljačku Ine.

Rekordna blokada

“S obzirom na činjenicu da Ured za sprečavanje pranja novca nema često priliku istupanja, kratko bih rekao o samom sustavu. Naša primarna zadaća je da nakon zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama započinjemo analitičku obradu i rezultate dostavljamo tijelima kaznenog progona”, rekao je Biluš.

Rekao je da o slučaju Ine ne može iznositi detalje, ali da ovaj slučaj pokazuje suradnju svih tijela.

VEZANE VIJESTI

“Ovo je specifičan sustav jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, oko 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Identificirane su i blokirane nekretnine stjecane u ovom postupku”, dodao je Biluš.

Kutleša je govorio o radu tzv. poreznog Uskoka. “Sve je ovo rezultat kontinuirano rada, dobili smo i potporu za daljnu digitalizaciju. Digitalizacija i fiskalizacija 2.0 odnosno svih računa su još dva projekta. Sustav evoluira.”

Biluš se ponovno osvrnuo na slučaj Ine. “Tijekom analize slučaja nadležna tijela su imala nadzor nad tim sredstvima jer samo tim nadzorom je bilo moguće da se to i blokira.”

“Sve je krenulo putem obavijesti od banke, ali ono što je bilo puno bitnije kasnije je da se osiguralo da taj novac ne iščezne iz dohvata domaćih tijela”, dodao je.

“Više od jedne banke je detektirala svoje klijente”, kazao je Biluš, dodajući da je novac blokiran u subotu.

“Sustav je reagirao na vrijeme”

“Ono što je završilo na tom računu je u odnosu na to i izdana blokada. Sve što je tamo stizalo je osigurano za neku kasniju fazu postupka”, dodao je.

Naglasio je i važnost inozemne suradnje. “Ovdje je postignut koordinacijski dogovor da dok je novac u hrvatskim bankama da se u pokušaju transfera van to spriječi.”

“Sustav je reagirao na vrijeme. Ponekad se kaže da djelujemo kao otoci, ali to nije u ovom slučaju. Mogu reći da je sve skupa trajalo oko tri mjeseca, od početka do uhićenja”, kazao je Kutleša.

Je li šokantno da je takva akcija propala zbog uplata na račun umirovljenika?

“Izgleda malo neuobičajeno. Nemam nikakav poseban komentar. Mislim da je ovo rezultat neovisnog rada sustava. Drago mi je da se pokazalo da ta tijela rade u koordinaciji i da profesionalno obavljao svoj posao i mogu samo pružiti potporu”, rekao je ministar Primorac.

Komentirao je i je li netko iz kompanije odgovoran.

“Ne znam kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju. Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to neki interni procesi dozvolili, onda je to nešto neuobičajeno”, naveo je ministar pa dodao:

“Ako postoji bilo kakva odgovornost unutar kompanije, smatram da treba prikladno odgovarati.”

“Posebno mi je drago da je osigurano potencijalno oduzimanje nezakonite imovinske koristi pa će ta šteta moći biti namirena, ali to ne umanjuje problem ili krivnju određenih pojedinaca. I ja očekujem odgovore na određene pitanja”, kazao je ministar Primorac.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare