N1 debata: Vicu ne možeš kupiti, njemu ne treba ništa materijalno

Vijesti 19. svi 202112:22 > 13:30 0 komentara
N1/Zlatko Potkonjak

Nakon rasprave na društvenim mrežama između dvojice kandidata za zamjenika gradonačelnika Splita, Bojana Ivoševića i Stipe Božića, N1 donosi prvu splitsku debatu drugog kruga izbora.

Zašto su aktivist i alpinist odlučili postati političari? Koje će resore preuzeti, ako postanu zamjenici gradonačelnika? Tko devastira Mosor, a tko Marjan? Kako komentiraju kampanju?

Ovo su samo neka od pitanja u N1 debati koju je moderirao naš Rade Županović.

Osvojili ste vrh Himalaje, koji su vaši motivi ulaska u izbornu utrku?

BOŽIĆ: Pošao sam na vrh sviejta iz ovog grada i mislim da tom gradu treba nešto vratiti. Znam kako se može sastaviti tim, kako se s timom radi i učinilo mi se da imamo projekte koje treba napraviti, koji su izvedivi. Činilo mi se da u ovu kampanju treba uvesti i malo umjerenosti.

Krenuli ste kao kandidat za gradonačelnika, na kraju ste se ipak prdiružili Ivici Puljku. Zašto?

IVOŠEVIĆ: Kao plod frustracija i želja da ovaj grad bude bolji. Kada sam prepoznao okolnosti, moju vidljivost, da bih možda išao u korist opcija koje mi ne odgovaraju, bilo mi je logično pridružiti se gospodinu Puljku. Odlučio sam ići u korist ovoga grada, a ne vlastitog ega.

Zaiskrilo je nakon izborne noći, tema je bila Mosor. Mislite da HDZ ima skrivene namjere?

IVOŠEVIĆ: Rukama i nogama želim očuvati prirodne bisere koje Split ima, a Mosor je jedan od njih. Kada prirodu jednom promijeniš, ne možeš je više vratiti.

Vidjeli smo na internetu kritike na račun devastacije Mosora, o probijanju nekih puteva. O čemu se tu zapravo radi?

BOŽIĆ: Ne bih to uopće nazvao devastacijom. Pozvao bih se na svoje iskustvo sa svih kontinenata i na povijest ovih prostora, prije 60-ak godina, naše primorske planine su bile isprepletene sa stotinama tisuća pješačkih staza. Jedan od takvih primjera i Premužićeva staza, a na tom primjeru je ova staza iz Dugopolju, onda je dobila sve dozvole. Namijenjena je planinarima koji inače ne mogu ići po onom kršu. Staza liježe na prethodnu stazu kojom su išli naši preci. Svugdje u svijetu, u nijednom parku ništa ne valja ako čovjek ne može tamo doći.

IVOŠEVIĆ: Da, projekt ima sve dozvole, no problem je da, kada se na našem području nešto radi, treba gledati s druge strane. Srž problema leži u kvadovima koji sve više prodiru u prirodu. Već sad vidimo motorna vozila po našoj prirodi. Uvijek postoje oni koji zloporabe stvari.

Marjan je dugogodišnji problem Splita. Što HDZ planira po pitanju Marjana?

BOŽIĆ: Prvenstveno u sprezi sa strukom. Ako vidim povijest i fotografije unatrag sto godina, onda vidimo kakav je Marjan bio. Mislim da ubuduće treba slušati struku, nismo svi stručnjaci za sve. Ne bih ja sve postigao da se nisam ugledao u najbolje na svijetu. Tako i u slučaju Marjana, moramo se ugledati u nekog svjetskog stručnjaka koji će nam kazati kako raditi, a mi ćemo mu vjerovati

Što s ilegalnom gradnjom na Marjanu?

BOŽIĆ: To je problem desetljeća unatrag. Zajedno sa strukom se to treba riješiti. Ako mislite da sam za to da se odjednom sve sruši, za to nisam. Treba razgovarati. I naravno, spriječiti ono što se unaprijed može da se ne događaju buduće devastacije.

IVOŠEVIĆ: Ljudi moraju znati da je struka rekla svoje mišljenje, po nijednom zakonskom aktu RH nije moguće legalizirati objekte na Marjanu. Radi se o kukavičluku tri zadnje vlasti koje od 2011. drže zahtjeve u ladici i ne rješavaju ih. Grad Split je dužan odbiti zahtjev, onda to ide Ministarstvu, onda se stranke mogu žaliti. Ali nemaju se na osnovu čega žaliti. Kad su gradili, znali su da grade na zaštićenom području. Ne mora se rušiti sve, mora se rušiti samo ono građeno nakon 1968. Ima tu dosta manipulacije. Ima onih koji iznajmljuju tamo zgrade, ima i onih koji stvarno žive, ali moraju znati da je Marjan srce grada, pluća grada i ne može im se dati povlašteni tretman, a svi drugi okolo… Pričamo o 70-ak ilegalno izgrađenih objekata, a imamo preko 2000 vlasnika. Znači 1930 su budale jer nisu kršili hrvatske zakone, nisu počinili kazneno djelu, nisu nagrdili pluća grada. Oni su budale, a financijske koristi će imati oni koji su išli kontra ustava, države, grada.

Zašto Vice Mihanović ne bi bio dobar gradonačelnik?

IVOŠEVIĆ: Ne želim ispasti arogantan, ali s obzirom na sve… Sama njegova stranka meni je prvi problem, ja ne vidim da ona predstavlja niti deklarativno ono za što se sama predstavlja. Manifestira se nekakvim političkim vlastima… Ne znam zašto se ova državi zadnjih 20-30 vodi tako kako je. Građani više nemaju ni ono osnovno povjerenje prema većim legendama u društvu od nekoga poput Vice Mihanovića koji je jedan operativac.

BOŽIĆ: Naravno da se ne slažem. Potpuno se slažem s politikom koja je izgradila infrastrukturu, vidjeli smo autoceste, vidjeli smo puno toga dobroga. Vidjeli smo i kako se Split dobro snašao u toj turističkoj gužvi, da su i građani i turisti složni u tome da je Split ugodan. Da se išlo “na nož” metodama, sigurno ne bi do toga došla. Sigurno da je to rezultat i naše stranke, ali stranku čine ljudi. Treba birat kvalitetne ljude, ljude koji imaju iskustvo, ljude koje ne možeš kupiti, a Vicu ne možeš kupiti, odavno je uspješan je poduzetnik i njemu ne treba, ako govorimo o materijalnom, ništa.

Pitanje protukandidatu

BOŽIĆ: Kako mislite sastaviti većinu u Vijeću kad su vam u prošlom od četiri, dva vijećnika pobjegla, sad petero od njih sedmero. S kim ćete koalirati? I pitao bih, mislite li da ste nekim bizarnim istupima malo naštetili gospodinu Puljku?

IVOŠEVIĆ: Mislim da nisam naštetio, ankete pokazuju da smo rasli. Što se tiče vijeća, mi stvarno želimo nešto promijeniti. Ne želimo više vidjeti političku trgovinu, toga neće biti.

IVOŠEVIĆ: Osvojili ste najviše svjetske vrhove. Što biste u Splitu preporučili planinarima?

BOŽIĆ: Primorske vrhove. Htio bih još reći, sve što stvaramo nije samo gomilanje materijalnih dobara na osobnoj razini, nego je bitno kakva će priča ostati iza nas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!