Znanstvenik Polašek: Novi sojevi mogli bi nam donositi nove valove zaraze

Vijesti 23. tra 202117:56 > 22:57 0 komentara
Ozren Polašek
Milan Sabic/PIXSELL

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Ozren Polašek bit će gost Dnevnika.

Polašek je nedavno gostujući u našem programu kazao kako predviđa oko četiri tisuće zaraženih dnevno do idućeg tjedna, međutim današnje brojke su ipak manje. “Nitko sretniji od mene ako se ne ostvare. Zadnjih par dana imamo zaravnjenje broja zaraženih. 30 posto je manje zaraženih danas nego što je moj model predvidio. Bolnički sustav se i dalje nažalost puni”, rekao je Polašek.

“Po 14-dnevnoj smo lošiji nego po 7-dnevnoj, što znači da nam je nešto malo bolja situacija u zadnjih 7 dana. Ono što brine je velika razlika u pojedinim županijama”, dodaje.

Broj umrlih i dalje je prilično visok.

VEZANE VIJESTI

“Izgledno je da će se broj umrlih održavati na ovakvim razinama, nadamo se da neće više rasti. Ideal bi bio smanjiti broj zaraženih jer je to glavni pokretač ciklusa dalje. Kao društvo smo se prilagodili i odrvenili na takve brojke. Definitivno su to brojke koje ne želimo. Brojke umrlih su definitivno nešto čime se ne možemo pohvaliti”, rekao je Polašek.

Novi sojevi

Polašek kaže kako su novi sojevi nešto čega su se pribojavali, ali nisu vjerovali da će se događati u takvom opsegu.

“Južnoafrički soj je nešto nezahvalniji jer bi cjepivo moglo imati manju stopu zaštite. Novi sojevi bi nam mogli donositi nove valove zaraze. Nadamo se da nam se neće događati nekontrolirana širenja novih sojeva”, ističe.

Regionalni pristup i cijepljenje

Komentirao je dvotjedni lockdown u Primorsko-goranskoj županiji i eventualnu primjenu takvog modela i na druge županije u Hrvatskoj.

“Kratkoročni lockdown je jedan kratkoročni mehanizam i vjerujemo da su ti mehanizmi dobri u kontroliranju regionalno izraženih epidemija. Ako se uspije situacija na taj način smiriti, onda bi nam to zaista mogao postati regionalni model”, kazao je Polašek.

Nada se da ćemo u idućim tjednima uspjeti ne samo zaravniti nego i smanjiti broj zaraženih.

Vjeruje kako ćemo se uspjeti procijepiti u dobroj mjeri, ali ipak misli kako se ne bismo trebali tako brzo riješiti maski.

“I dalje bih sugerirao da ostavimo neke mjere. Vjerujem da ćemo imati puno manji opseg mjera, međutim i dalje ćemo morati imati neku razinu predostrožnosti prije nego što u potpunosti zaboravimo maske”, rekao je zaključno Polašek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!