Sabljar-Dračevac o vozačkim dozvolama: Pacijente guramo nadriliječnicima

Vijesti 10. lip 202209:50 > 10:44
Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održava sjednicu na temu priziva savjesti. Uoči sjednice izjavu je dala predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac među ostalim i o Zakonu o sigurnosti prometa vezano uz liječnička odobrenja vozačkih dozvola, a govorili su i predsjednik Hrvatskog društva medicine rada Tomislav Furlan te Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

“Znate da je Klub socijaldemokrata tražio da zakon ide u treće čitanje, ono nam treba jer su neke stvari problem. Ako kažemo da donosimo zakon koji će se primjenjivati za godinu dana, kakav je to zakon? Zašto ga donosimo”, pitala je Renata Sabljar-Dračevac.

VEZANA VIJEST

“Zakon je direktno u koliziji sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Imate privilegirani odnos liječnika i pacijenta gdje postoji liječnička tajna koja je zakonom regulirana, to nije nešto proizvoljno. Taj privilegirani odnos ovakvim se zakonom može narušiti.

Slat ćemo pacijente na preventivne preglede, a ovakvim zakonom ih guramo u ruke nadriliječnicima. Kad se zakon donese, liječnik je dužan u dva klika miša douzeti pacijentu vozačku dozvolu. Dosad se to rješavala samo u medicini rada, ovo je druga situacija. Branitelji oboljeli od PTSP-ja zgroženi su ovime, mogu im oduzeti vozačku zbog lijekova koje uzimaju.”

Istaknula je da u zakonu postoje i dobra rješenja, ona vezena uz romobile primjerice.

O prizivu savjesti

U vezi sjednice Odbora rekla je da će se govoriti o prizivu savjesti iz različitih kutova.

O izvođenju pobačaja rekla je: “Žene imaju pravo ako se odluče na tako nešto. Na to se nije lako odlučiti. Na državi i ostalima je da to organiziraju, ne zanima nas kako.”

O programskoj smjernici HDZ-a rekla je: “Zvuči lijepo i razumno i to bi bilo odlično da je ovo zaokret i da će HDZ drugačije raspravljati o svim vrstama ljubavi.”

Komentirala je i transplantacije u KBC-u Zagreb: “Ako su nešto utvrdili, zna se kojom procedurom ide… Ako je postojala sumnja, trebalo je odmah ispitati.”

N1

Furlan: Sadašnji prijedlozi su pendrek zakon

Predsjednik Hrvatskog društva medicine rada Tomislav Furlan o ispitivanjima zdravstvenih sposobnosti vozača rekao je: “Nijedno mišljenje, nijedan prijedlog medicinske struke nije usvojeno u prijedlogu zakona. Sadašnji prijedlozi su pendrek zakon u kojem je pendrek preseljen u ruke liječnika što je sramotno. To je zato jer je MUP nesposoban za poboljšanje sigurnosti na cestama i ovo je korak iz očaja.”

VEZANA VIJEST

“Ne samo da se zadire u prava pacijenata, nego i ustavna prava, ono na rad koje je zajamčeno svakom građaninu RH jer se ograničava dostupnost radnih mjesta jer se ove odredbe o privremenoj sposobnosti odnose se i na profersionalne vozače. Apsurdno je da nije prihvaćen ni prijedlog označavanja lijekova”, dodao je.

“Zaposlenici MUP-a se usprokos odredbama važećih pravilnika decenijama nalaze van zdravstvenog nadzora. Usuđujem se reći da preko 80% policajaca u RH nema utvrđenu zdravstvenu sposobnost jer se o tome trebaju brinuti samo dva tima u Domu zdravlja MUP-a što je daleko ispod potrebnog broja. To je tako jer je MUP van nadzora Državnog inspektorata, djeluje sam za sebe i odraz nije samo nebrriga za vlastite zaposlenike, prijedlog ovog Zakona je nebriga za građane RH”, istaknuo je.

Bressan: Unaprijed se ispričavam pacijentima

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine potom je rekao:

“Prijedlog ovakvog zakonskog rješenja nedopustiv je jer se pokušavaju suspendirati odredbe nekoliko zakona”, rekao je istaknuvši profesionalnu liječničku tajnu: “To je loš i opasan put, nadam se i apeliram na moralnu i etičku savjest saborskih zastupnika da se ne upecaju na takve opasne udice. U cijelosti smo kao struka protiv takvih rješenja i osobno se unaprijed ispričavam ako zakonom budem prisiljen oduzeti vozačku dozvolu svojim pacijentima, hrvatskim ratnim i vojnim invalidima.”

N1

Sjednica o prizivu savjesti

U posljednje vrijeme svjedoči se propitivanju instituta priziva savjesti koji se često prikazuje kao prepreka za ostvarivanje zakonskih prava na prekid trudnoće ili na pobačaj na zahtjev. Sve više liječnika u općim bolnicama poziva se na taj institut radi zaštite svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora.

Kako regulirati pravo na priziv savjesti tako da se uravnoteženo zaštiti pravo zdravstvenih radnika na odbijanje obavljanja nekih medicinskih postupaka temeljem priziva savjesti, ali i zakonsko pravo pacijenata na dostupnost zajamčenih prava u području zdravstvene zaštite? Trebaju li ta dva prava biti isključiva, čut će se na ovoj sjednici od strane predstavnika Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavnika iz reda stručnjaka specijalista ginekologije, opstetricije i fetalne medicine, te predstavnika Udruge pacijenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.