Plenković: Zabranit ćemo letove ruskim avionskim kompanijama

Vijesti 27. velj 202215:14 > 17:09 6 komentara
N1

U Vladi su održani radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini. Nakon njih javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

“S obzirom na to da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano, nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijeta. Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku, a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij.

Drugo, u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izbjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinkih izbjeglica”, rekao je i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu.

“Nije ugrožena opskrba plinom”

“S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove, U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom, li želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizi t8im cijelo vrijeme bdio nad time.

Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini.

Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, o zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a.”, rekao je Plenković.

“Moramo pomagati Ukrajini u europskom procesu”

U nastavku je odgovarao na pitanja, najprije na ono o isključivanaj Rusije iz sustava SWIFT. Rekao je kako je to veliak odluka koji ima posljedice i zato se još uvijek o tome razmišlja. “Ne mogu vam reći koliki će biti taj paket mjera za sustav SWIFT”, kaže.

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU:

“Mi smo potpisali s Ukrajinom bilaterlanu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Urkajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa”.

“Mi smo sve analizirali, ovo su odluke koje su političkog karaktera i koej su reakcija na sve ovo što se događa”, rekao je na mjere koje se tiču SWIFT-a.

“Sve što ide u smjeru daljnje eskalacije, nije dobro”

“Ministarstvo obrane je pripremilo jedan prijedlog okokojeg mislim da ćemo se usuglasiti tijekom večeri i sutrašnjeg dana i o tome ćemo obavijestiti predsjednika”, rekao je premijer. Dodao je i kako će u ponedjeljak biti poznato što bismo slali u Ukrajinu.

“Mislim da će te odluke stupiti na snagu po mogućnosti već sutra, a mi ćemo provedbene odluke izglasati na Vladi. Sutra će biti donesen paket mjera”, rekao je o zatvaranju zračnog prostora za Ruse.

“Mi smatramo da je ova agresija neprihvatljiva, ona je zaista ničim izazvana, nije postojala nijedna indicija da bi Ukrajina ikako ugrožavala Rusiju. Ne vidim nikakvo opravdanje koje bi bilo kome dovoljno informiranom moglo dati nekakav argument da se tu radi o nekakvoj preventivnoj akciji. Mi u tome ne vidimo ništa, samo vrlo hladnu, sračunatu agresiju na ukrajinski teritorij. Sve što ide u smjeru daljnje eskalacije, nije dobro”.

“Dobrovoljci tamo idu na svoju odgovornost”

“Mi o tome nemamo nekih detaljnih informacija, ono što je činjenica je da pratimo informacije iz medija i eventualno koje dođu do insitucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovoj situaciji je akt pojedinaca i idu na svoju odgovornost”, rekao je o dobrovoljcima koji su otišli u Ukrajinu.

Rekao je i kako u ovom trenutku ne može imati točne informacije o broju ljudi koji su ušli u Hrvatsku. “Vodit ćemo tu politiku potpore, ali nitko od nas ne može pretpostaviti koliki će biti konačni broj. Radi se na prihvatnim centrima, angažirani su svi. Moram reći i da smo od MUP-a i Civilne zaštite i Ministarstva turizma dobili informacije da su brojni subjekti izrazili spremnost prihvatiti izbjeglice, svi žele pomoći, što mislim da je i dobro i normalno. Mi ćemo sutra izaći s cjelovitim paketom”, rekao je.

“Hrvatska je na pravoj strani povijesti”

O odnosima s Rusijom kaže:

“Hrvatska je ovdje na pravoj strani povijesti, humanosti, prava. Vrlo je važno da vrlo jasna poruka prevlada u Hrvatskoj javnosti, mislim da je bitno da razumijemo”, rekao je.

“Nisu svi bili baš jasni, a vidimo sad da smo mi stalno bili u pravu, a neki cijelo vrijeme u krivu. Ali to je tako, stvari treba vidjeti malo jasnije i s malo više iskustva, ne vide to baš svi”, rekao je.

O oprskbi plinom, postoji li volja u EU da se jasno kaže da ne žele kupovati ruski plin?

“Ja mislim da tu prije svega moramo osvijestiti postignuća naše Vlade. Četrdeset godina je u Hrvatskoj trajala rasprava treba li nam LNG terminal za ukapljeni plin. Zamislimo ovakvu situaciju danas, a da Hrvatska nije napravila te iskorake i da nema LNG terminal. Za javnost je važno da razumijemo glasove onih koji su se snažno protivili investiciji u LNG terminal”, kaže.

Kaže da je protjerivanje diplomata tehika o kojoj se može govoriti.

“Naša diplomatkinja ostaje u Kijevu do daljnjega. Ona je ostala tamo da pomogne, svi ostali su se vratili doma”, rekao je.

“Što se tiče Moskve, dobro je da imamo informacije o tamo. Ako procijenimo da su stvari toliko eskalirale, možemo povući i takve poteze”, rekao je Plenković.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare