Plenković: Suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je mađarskoj strani

Vijesti 11. svi 202216:15 > 18:23 2 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Dubrovniku gdje je dao izjavu.

Premijer je naglasio važnost velikih projekata, posebno Pelješkog mosta, za turizam. “Kao Vlada pomogli smo jugu Hrvatske, velik dio sredstava je išao kroz HZZ, osigurali smo premoštavanje covid krize”, istaknuo je.

O energentima i Orbanu

O stanju s energentima i Orbanovoj izjavi rekao je: “Moramo s distancom reagirati na nesmotrene izjave u unutarpolitičkim kontekstima. Nije ni prva ni zadnja. Tu su bitne činjenice. U kontekstu energetske krize i napuštanju energenata iz Rusije suradnja Hrvatske i Mađarske je potrebnija mađarskoj strani nego hrvatskoj. Hrvatska ima važan strateški položaj, kao svojevrsni hub za naftu i plin, a to znači daljnje investiranje.”

VEZANA VIJEST

Janaf ima kapacitete, Hrvatska je spremna za tu ulogu, istaknuo je.

Govoreći o Orbanovoj retorici rekao je: “Ta retorika služi u kontekstu postizanja dogovora o sankcijama EU-a protiv Rusije. Rekli smo da napuštamo energente iz Rusije uzimajući u obzir stanje u svakoj od zemalja. Izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, pogotovo kad se izgovore na netočan i neozbiljan način.”

O Zakonu o pobačaju i slučaju Čavajda

“Ovaj slučaj nema veze sa zakonom. Ovo ima veze s teškom situacijom koju nikome ne bismo poželjeli. Prvo suosjećanje prema njoj, imamo zakon na snazi, jasno regulirane situacije nakon 10. tjedna trudnoće, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva nakon čega ćemo svi biti upućeniji”, rekao je Plenković.

O nedobivanju psihološke pomoći rekao je: “Zdravstveni sustav mora biti obazriv, a kod ovakvog slučaja podrazumijeva dodatnu osjetljivost i skrb.”

N1 / Božidar Lončar

O izborima u BiH

O izborima u BiH je rekao: “Milanović je u šuškavcu podržavao Komšića u kampanji na uštrb kandidata hrvatskih stranaka. Ne sjećam se da je tad govorio o izdaji nego je grlato podržavao Komšića. Mi smo bili za hrvatske kandidate, upozoravali na nedopustivu praksu…

VEZANE VIJESTI

Mi na izbornom zakonu radimo kontinuirano. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje, a ako netko drugi cijelo to vrijeme podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, onda taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava. Teret za nepoštene izbore je na njima, a ne na Hrvatima. Uvjereni smo da će prije ili kasnije shvatiti da BiH može dobro funkcionirati po modelu 1-2-3 samo ako su svi zadovoljni. Nije normalno da godinama Komšić ne dolazi u posjet hrvatskim institucijama niti da itko od nas ide u Sarajevo. Zato ćemo raditi po svome.”

O tome da ga je Milanović nazvao izdajnikom rekao je: “On se ponaša tako već dvije godine. Vidim da su mnogi požalili što su glasali za njega. Spustio je političku komunikaciju u Hrvatskoj na nivo prostačenja, ulice, vrijeđanja i divljaštva. Mi mu u tome nećemo biti partneri.”

Premijer Plenković posjetio je Dubrovnik kako bi sudjelovao na 20. obljetnici Mosta “Franje Tuđmana”. Taj je most spasio Dubrovnik prometnih gužvi.

Također je nazočio svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držić zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare