Viceguverner HNB-a o Sberbanku: Već od srijede će se situacija stabilizirati

Ekonomija 28. velj 202211:29 > 14:14 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Od srijede ćemo imati čistu i stabilnu situaciju oko Sberbanke Hrvatska, poručio je viceguverner HNB-a Roman Šubić, referirajući se na odluku Jedinstvenog sanacijskog odbora (SRB) o dvodnevnom moratoriju poslovanja te banke, za vrijeme kojeg će SRB donijeti konačnu odluku oko nastavka poslovanja banke.

Kako je danas rano ujutro izvijestila Hrvatska narodna banka (HNB), Europska središnja banka (ESB) je objavila da Sberbank d.d., zbog naglog narušavanja likvidnosti, “propada ili će vjerojatno propasti*. Pritom su podsjetili da su, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija i SAD donijeli paket sankcija “koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.”.

Naime, zbog sankcija brojni su hrvatski građani, ponajviše u četvrtak i petak, stajali u redovima pred poslovnicama Sberbanke u želji da podignu svoj novac, pa je tako i došlo do tog popriličnog odljeva likvidnih sredstava.

VEZANE VIJESTI

“S obzirom na to, poduzeli smo niz poslovnih aktivnosti kako bismo zadržali stabilnost financijskih institucija i stabilnost financijskog sustava te kako bismo u konačnici osigurali stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba”, izjavio je Šubić u ponedjeljak novinarima u zgradi HNB-a.

Pritom je podsjetio da su ti depoziti osigurani sustavom osiguranja depozita do visine od 100 tisuća eura, a u tom smislu je više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Šubić je poručio da je stoga potrebno umiriti hrvatsku javnost, jer taj sustav osiguranja depozita će, bez obzira kako se dalje razvijala situacija, građanima osigurati depozite i omogućiti im da ih u odgovarajućem zakonskom roku podignu sa svojih računa.

N1

Čeka se konačna odluka Jedinstvenog sanacijskog odbora

Šubić je dodatno pojasnio da je ESB tijekom vikenda doniio tzv. odluku o failingu. To u prijevodu znači, naveo je, da postoji pojačani oprez zbog rizika likvidnosti i zbog odljeva depozita s računa banaka te da bi banka mogla biti u situaciji potencijalne propasti.

ESB je u skladu sa svojim mandatom o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio odgovarajuće rješenje.

Moratorij traje dva dana, od noći s nedjelje na ponedjeljak, dakle od ponoći, pa do kraja utorka, 1. ožujka.

“U tom vremenu, Jedinstveni sanacijski odbor će donijeti konačnu odluku koja bi trebala dati pouzdanje i potrošačima, ali i donijeti odluku o konačnom nastavku poslovanja Sberbanke Hrvatska”, izjavio je Šubić.

Građani i poduzeća će tijekom moratorija moći ukupno dnevno raspolagati iznosom do 7.280 kuna, što je iznos prosječne plaće po podacima DZS-a za prosinac 2021. godine.

Na dnevnoj osnovi, od toga se dvije tisuće kuna može podići na bankomatu, do četiri tisuće u poslovnici banke, a preostalih 1.280 kuna putem POS uređaja, dodao je Šubić.

Istaknuo je da će nakon tog razdoblja moratorija stvari normalizirati te će do tada biti poznata konačna odluka Jedinstvenog sanacijskog odbora, koji si je uzeo ponedjeljak i utorak kao vrijeme u kojem će donijeti “najviše prudentnu” odluku, koja će ići svima na korist.

Već od srijede, rekao je Šubić, situacija će biti stabilizirana “na ovaj ili onaj način”, kako Jedinstveni sanacijski odbor donese odluku, a koju će HNB, kao nacionalno sanacijsko tijelo, primjenjivati u Hrvatskoj.

“Nakon isteka razdoblja, situacija se vraća pod kontrolu po pitanju svih potraživanja i obaveza koje u ovom trenutku postoje (….) od srijede ćemo imati čistu i stabilnu situaciju za nastavak poslovanja Sberbanke Hrvatska”, istaknuo je Šubić.

Upitan oko apela obitelji Kiare Goršić da se napravi izuzetak oko moratorija jer trenutno ne mogu podizati s računa novac namijenjen Kiarinom liječenju u SAD-u, Šubić je rekao da moratorij traje samo 48 sati te da svi zajedno moramo biti strpljivi, a da se iznimke ne mogu raditi jer je to tehnički i informatički “jako teško” provesti.

“Odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna sredstva, kako dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima “Sberbanke”, poručio je Šubić, dodajući da će SRB već sutra imati informaciju o nastavku poslovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.