Milanović: Istina za Hrvatsku nije bolna, nitko je se ne bi trebao stidjeti

Vijesti 08. lis 202118:17 > 21:27 1 komentar
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Ilustracija

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratit će se večeras hrvatskoj javnosti povodom 30. obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

“Naša Republika Hrvatska mlada je demokracija”, kazao je predsjednik.

“8.listopada 1991. Sabor je donio Odluku o raskidu svih veza republikama i pokrajinama bivše države čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Hrvatske. Bila je to konačna potvrda i to od najvišeg predstavničkog tijela volje ogromne većine hrvatskih građana, volje koju su građani nedvosmisleno pokazali na referendumu kaa su se izjasnili da žele živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

Referendum je bio dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti , nama dovoljan dokaz što želimo, ali nažalost, tada ne još dovoljan dokaz drugima, susjedima s kojima smo živjeli proteklih stotinjak godina tako i međunarodnoj zajednici. Ni rezultat svibanjskog referenduma ni lipanjske odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske nisu bile dovoljne da bi ljudi mogli početi živjeti svoje europske nade i snove. Nisu nam dopustili da u miru svoj na svom izgradimo demokratsku Hrvatsku.

Predsjednik Milanović naglasio je da je hrvatski put do samostalnosti bio težak te da nijedna druga članica EU nije prošla takav put.

“Hrvatski put do neovisnosti bio je jako težak. Ne govorim ovo da bismo živjeli u prošlosti, već zarad budućnosti. Naši generali govore da je rat gotov i da se moramo okrenuti budućnosti. Moramo se okrenuti budućnosti. Svojim susjedima nećemo određivati kada slaviti, a kada tugovati, za njih imamo prije svega riječi mira. Istina za Hrvatsku nije bolna, odnosno nitko je se ne bi trebao stidjeti. Naša djeca žele sigurnu budućnost, ostvarivati snove i nade koji su njihovim očevima i majkama bili zapriječeni.”

“Posebno se obraćam vama rođenim 90-ih, koji ste danas odrasli i koji znate kakvu Hrvatsku želite. Svima koji su ’91. stali u obranu Hrvatske, svima nam želim desetljeće mira i da više niti jedna generacija doživi strahote od prije 30 godina, sretan nam Dan neovisnosti”, poručio je Milanović

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare