Capak: Sumnjamo na još 10 slučajeva zaraze britanskim sojem koronavirusa

Vijesti 19. velj 202110:15 > 12:13
stožer, krunoslav capak, davor božinović
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za novinare.

“Ovo je prvi put da je brojka dnevnozaraženih veća u odnosu na tjedan prije”, rekao je Krunoslav Capak. Što se 14-dnevne incidencije na tiče, najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija. “U Europskoj uniji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju od Hrvatske imaju samo Finska i Danska”, rekao je Capak.

Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije, dodao je Capak.

Dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja koronavirusa, rekao je Capak, dodavši da je HZJZ uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata od 17 testiranja ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem koronavirusa.

“Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova”, dodao je Capak.

“Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to nikako ne bih nazvao brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta, jer su zabilježene određene mutacije”, objasnio je Capak.

Stvar je dodatno objasnila Alemka Markotić.

VEZANE VIJESTI

“Jučer je bila znanstvena platforma Europske komisije. Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to sad moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan Europske unije je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante”, rekla je Markotić.

Upitan jesu li i novinari dio rizičnih skupina koje bi se trebale prije cijepiti protiv covida-19, Capak je rekao da novinari svakako spadaju u prioritetne skupine, ali ne na način kako to jesu starije osobe ili kronični bolesnici. “Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri i da se novinare stavi među prioritete kad se završi ova druga faza cijepljenja”, rekao je Capak.

O nestašici cjepiva

Capak je rekao i koliko novih doza kojeg cjepiva očekujemo. “Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji”, rekao je Capak.

O nestašici cjepiva puno se govorilo, a sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš. “Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od strane EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane. Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze”, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da su dosad otkrivena 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima.

O covid-putovnicama

Bilo je govora i o tzv. covid-putovnicama.

“U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično, razgovarali smo s nadležnima. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam. Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle”, rekao je Božinović.

“Ovo je bolest s puno lica, i u postfazi. Još ćemo se dosta godina boriti samo s posljedicama te bolesti”, rekla je Markotić.

O izjavama Milanovića o čečenskom cjepivu

Beroš je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića, da bi cjepivo kupio i od čečenske mafije. “Teško je to komentirati. Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Naravno da kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Mi ćemo razgovarati s onima koji proizvode cjepiva. Njegova je izjava sigurno bila figurativna. Zadatak Vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva. Kad razmišljamo o opcijama one trebaju biti legalne i transparentne”, rekao je Beroš.

O procjepljivanju stanovništva

Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio situacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku, rekao je Capak.

O cijepljenju preko reda

“Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo”, rekao je Beroš.

“Dobit ćete sve podatke. Kritizira se  platforma cijepise. Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cijepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom covida nju smo integrirali u borbu protiv covida i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da Ministarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ”, dodao je Beroš.

Upitan je li točna izjava predsjednika Milanovića, da se red ne može uvesti, kad reda nema i da je Hrvatska primjer nepravilnosti na Balkanu, Beroš je rekao:

“Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kad je cijepljenje u pitanju ne može biti. HZJZ je naveo čak sedam prioritetnih skupina, po njima se mora stvoriti red. Taj plan je nastao kad se nisu znale količine niti koliko traje cjepivo. Nije se znalo da će nastajati viškovi. Ministarstvo nije niti planiralo niti organiziralo cijepljenje, ali ga nadgleda. Ako uočimo nepravilnosti, naš zadatak je da reagiramo i mi smo to i napravili. Masovno cijepljenje se organizira po prvi put i mnoge elemente nismo mogli predvidjeti.”

O popuštanju mjera

“Ponovit ću što je rekao Capak, mislim da nama ovaj pad traje više od dva mjeseca. Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bi davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi za tjedan, dva. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Kad vidite pad, mi se nadamo da će to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano. Ne treba se kockati”, objasnio je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar