Tomašević: Zagreb će vjerojatno imati doček Nove godine na otvorenom

Vijesti 21. pro 202110:37 > 11:59 0 komentara
N1

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima je otvorio izdvojenu post-covid polikliniku Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Zahvalio je svima u zdravstvenom sustavu koji “već dvije godine pucaju po šavovima” na svemu što rade i istaknuo da je ova klinika samo jedan korak kojim Grad Zagreb želi pomoći u zbrinjavanju pacijenata. “Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu koraka koje je potrebno napraviti”, rekao je Tomašević.

Još jednom je pozvao građane da se odluče za primanje booster doze cjepiva protiv koronavirusa.

Upitan o situaciji sa žičarom, Tomašević je rekao kako ona nema potrebnu uporabnu dozvolu već godinu dana, ali da se nada da će ih dobiti u što kraćem roku.

“Ne vjerujem da će to biti do iduće Snježne kraljice”, rekao je.

Na pitanje o povećanju cijene karata ZET-a, Tomašević kaže kako se o tome razgovaralo, ali da će tek krajem siječnja biti odlučeno o tome. “O tim cijenama i samom sustavu ćemo uskoro izvijestiti javnost. Htjeli smo to napraviti u koordinaciji s novom upravom”, kaže.

Doček Nove godine

Govoreći o proslavi Nove godine, zagrebački gradonačelnik kaže da je danas o tome razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinoviće. “Zagreb planira doček Nove godine na otvorenom, tako da će se on vjerojatno dogoditi. S obzirom na odluke Stožera, moguće da nešto bude u zadnji čas. Zagreb će imati doček na otvorenom, u skladu s epidemiološkim uputama. Dio Trga će biti ograđen i njega će se moći samo s covid potvrdama”, kaže. Što se tiče samog programa, kaže da je on pri kraju te da se potpisuju ugovori. Vrijeme do kad će proslava trajati će “ovisiti o Stožeru”, kaže Tomašević, ali dodaje i da se nada da će ipak biti produžen i nakon ponoći.

vezane vijesti

Sastanku sa županima u Bjelovaru nije nazočio zbog mnogobrojnih obveza, kaže.

“Smanjenje broja lokalnih jedinaca je potrebno. Veći gradovi se muče, a kamoli manje jedinice. Već sam više puta rekao da ovaj sustav je, pa čak i lex šerif, gdje neprihvaćanje proračuna znači nove izbore za predstavničko tijelo, a ne za gradonačelnik… To sam i prije kritizirao, i sada mislim da se treba promijeniti. Ovaj model da pročelnici ostaju nakon promjene vlasti je isto problematičan. Trebat će nam godina dana da izaberemo sve pročelnike”, govori Tomašević na pitanje o smjeru reforme lokalne uprave.

Kaže i kako će odluka o dopuštanju produženog rada ugostiteljima narednog vikenda ovisiti o Stožeru, a ne o gradskoj vlasti.

Na pitanje o dječjem vrtiću na zagrebačkim Vrbanima s kojega pada fasada, gradonačelnik je rekao kako je u kontaktu s vlasnicima zgrade.

“Želim najaviti, ali više detalja kroz siječanj, jest da ide nova odluka o gospodarenju otpadom koju GS treba usvojiti do kraja siječnja”, kaže Tomašević objašnjavajući da grad ne izgleda dobro ni zbog “kantograda” na zelenim površinama.

“Nisam vidio da me direktno adresirao, ne osjećam se prozvanim pa nemam namjeru polemizirati”, kaže o poruci zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića u kojoj se dotaknuo i ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

Tomašević kaže i kako će obavljati protokolarne dužnosti tijekom blagdana: Obići hitne službe i pozdraviti građane na Trgu ako bude dočeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!