Plenković o Mariću: Želim mu uspjeh u životu i daljnjoj karijeri

Vijesti 07. srp 202210:08 > 11:181 komentar
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

U Zagrebu je održana sjednica Vlade. Na dnevnom su redu bili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Vlada se očitovala i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kojem su predlagatelji 32 oporbena zastupnika u Hrvatskome saboru. Premijer je na početku sjednice zahvalio i ministru financija u odlasku, Zdravku Mariću, na radu u Vladi.

“Sve skupa je bio u tri Vlade”, rekao je premijer zahvaljujući Mariću na svemu što je učinio za javne financije i poreznu reformu, smanjenje javnog duga i izlazak iz makroekonomskih ravnoteža, vraćanja investicijskog rejtinga i uvođenja eura u Hrvatsku.

“Mislim da su to zaista velika postignuća, želim mu uspjeh u životu i daljnjoj karijeri”, rekao je Plenković dodajući da će Marića naslijediti Marko Primorac.

Arbitraža s MOL-om

Premijer je rekao i kako je nakon više od osam godina Sud donio pravorijek u predmetu MOL – Hrvatska.

vezana vijest

“Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 mlrd, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova” rekao je premijer podsjećajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića. “Većina ovih uspjelih zahtjeva Mola odnosi se na liberlizaciju tržišta plina iz 2014. godine”, kaže premijer dodajući da će pravorijek pregledati pravni stručnjaci pa će se onda odlučiti i daljnjim pravnim koracima. “O tome ćemo obavještavati javnost”, rekao je.

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama. Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu i rekao da su idući koraci dva trgovačka i dva pravosudna suda te pravosudna akademija.

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata te da je važno da svi daju svoj doprinos kako bi i građani i gospodarstvo na što lakši način prošli kroz energetsku krizu.

Naglasio je i važnost ulaganja u hrvatske zajednice izvan Hrvatske te otkrio da danas putuje u Prag i rekao kako je važna uloga češkog predsjedništva u ulasku Hrvatske u Schengen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar