Plenković o Fortenovi: Najvažnije nam je da kompanija funkcionira normalno

Vijesti 04. stu 202212:41 0 komentara
N1

U Zagrebu je održana sjednica Vlade. U uvodnom izlaganju, premijer Andrej Plenković govorio i o slučaju Fortenova.

Plenković je najprije rekao kako su ispunjeni svi uvjeti da se poveća osnovica plaće za 240 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Plaće im se dižu za 6 posto od 1. 10., ove godine i za još 2 posto od 1. travnja sljedeće godine. Govorio je i odrugim materijalnim pravima o kojima su Vlada i sindikati postigli dogovor ovoga tjedna. “Mislim da je ovaj dogovor bio jako dobar i pravovremen”, kaže premijer dodajući da će nastaviti raditi i razgovarati sa sindikatima, ovisno o gospodarskoj situaciji u zemlji.

vezana vijest

Premijer je govorio i o statističkim podacima vezanima za plaće, a podsjetio je i na odluku o povećanju minimalne plaće koju je Vlada donijela. Broj zaposlenih povećan za 164 tisuće u mandatima njegovih vlada u proteklih šest godina, a povećao se i broj osiguranika, kaže premijer.

EK je odobrio strateški plan zajedničke poljoprivredne politike za 2023. – 2027. vrijedan više od dvije mlrd eura, a premijer je zahvalio ministrici Vučković čiji je tim radio na ovome.

U Berlinu se, kaže premijer, susreo i s Hrvatima koji tamo žive, a sudjelovao je i na kongresu na kojemu se govorilo o propirenju EU-u, energetskim temama od kojih je za Hrvatsku osobito važno proširenje LNG terminala na Krku i širenje mreže Jadransko-jonskog plinovoda.

Zadovoljan je, kaže, širokom potporom članica EU-a članstvu Hrvatske u eurozoni i Schengenu.

Fortenova

“Mi konkretnih, opipljivih informacija o pozadini ove poslovne informacije nemamo. Nemamo nikakvih službenih saznanja. Nama je sasvim jasno da s ovom transakcijom očito nije bila upoznata ni Uprava. Podsjećam da je uloga Sberbanka rezultat odluka bivše Uprave Agrokora, a ne odabira Vlade”, rekao je premijer.

vezane vijesti

“Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci kao Vlada i nadležna tijela, govorimo o provedbi više paketa sankcijskog režima koji postoji prema Rusiji, komunicirali s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s ovim i vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj sigurnosti”, rekao je premijer.

Plenković je rekao i kako se očito u Rusiji, nakon što su mirovinski fondovi odustali od kupnje, odvilo nešto na što Hrvatska nije mogla utjecati te da nije provedeno ni dubinsko snimanje kompanije ni zatražene dozvole od nadležnih tijela u EU-u.

“Tijela RH surađivat će s drugim tijelima kako bi se u potpunosti sagledalo što se dogodilo, tko je ulagač i je li sve provedeno na zakonit način”, kaže premijer.

“Nama je najvažnije da kompanija funkcionira normalno, to je bitno za gospodarski sustav RH. Tu zasad sve fukncionira normalno i bez problema”, rekao je.

Na kraju je premijer rekao kako sljedeći tjedan on i ministar Filipović idu Glasgow.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!