Tomašević: Kamere i kopanje po smeću – načini kako kazniti prekršitelje

Vijesti 25. sij 202219:49 > 22:41 2 komentara
N1

Kako će rekonstruirati Zagrebački holding? Kako će provesti preustroj Gradske uprave? Što donosi novi model naplate komunalnog otpada prema količini i kad namjerava riješiti problem glomaznog otpada? Postoji li odgovornost Gradske uprave za sporu obnovu nakon potresa? Sve su to samo neka od pitanja na koja je u večerašnjem Pressingu Ilije Jandrića odgovore dao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prošlo je i više prvih 100 dana, a Tomašević je izdvojio neke poteze koje su napravili.

“Promijenili smo način kako se upravlja Gradom, radimo sada i rekonstruiranje gradskih poduzeća. Vidimo tko su ljudi koji ta podzuća vode, izabrali smo ljude koji su bili najbolji na intervjuima, imali najbolje poslovne planove”, rekao je.

Kaže da smjena NO Holdinga nije bila kiks: “Smijenio sam ih jer se nismo slagali za drugu fazu. Vidimo sad koliko smo brzo morali djelovati.”

Pogreška koju ne bi ponovio je to što na početku nisu dovoljno komunicirali: “Tih prvih 100 dana je bio kao da letite. Morali smo brzo djelovati i komunikaciju staviti u drugi plan. Kasnije smo to unaprjeđivali, ali ima još puno prostora za napredak.”

O planu “Zagreb više neće biti Kantograd!”

Predstavljen je novi plan odvoza i naplate nerazvrstanog otpada “Zagreb više neće biti Kantograd!”.

Kada radite promjene uvijek treba vremena za prilagodbu, kaže. Kao najveći problem vidi kada deset kućanstava u višestambenoj zgradi odvaja papir u plavi spremnik dok jedan korisnik baci meso i to odvajanje papira postane postane potpuno bezvrijedno. Rješavanje je kažnjavanje, navodi.

“Prvo će biti opomene i upozorenja. Pokušat ćemo individualizirati odgovornost”, rekao je, dodavši da se to može na više načina: “Vidi li to komunalni redar, naravno da će ta osoba dobiti kaznu. Postoje načini kako se isto tako može i retroaktivno utvrditi odgovornost individualne osobe koja to radi. Zašto ne i kamere kao jedno od rješenja. S druge strane, gdje se nađu računi i utvrdi nečiji identitet u vrećicama. Čak i kopanje po vrećicama su metode u drugim europskim gradovima. Ne kažem da će tako biti u Zagrebu, ali postoje različiti načini kako se može utvrditi i individualna odgovornost”, rekao je Tomašević.

Vjeruje da će velika većina građana savjesno odvajati otpad, a oni koji su to i dosad radili, vidjet će smisao i odvajati još više.

N1

“Mi smo grad, zajednica. Bez suradnje građana i Grada ne možemo funkcionirati. Nema komunalnih redara koji mogu spriječiti nekoga da baci smeće na ulici. Kao zajednica držimo se nepisanih pravila, i da kao zajednica reagiramo na ponašanje za koje smatramo da je neprimjerno”, govori Tomašević.

Kada bi se krenulo s kaznama, rano je za reći, ističe zagrebački gradonačelnik.

“Građani koji puno odvajaju žele manju vrećicu”, istaknuo je i dodao da im je u interesu da izađu ususret građanima koji najviše odvajaju, a oni traže manje vrećice.

Govorio je o spremnicima za otpad, kojih, kako kaže, ima preko 200 tisuća na javnim površinama.

VEZANE VIJESTI

“Svatko od prolaznika uzme kantu i odloži tamo gdje želi, to je teško promijeniti. Spremnici idu pod kontrolu vlasnika, da što više novih zgrada idu u prostorije za otpad, tamo gdje nema da idu u dvorišta, a gdje toga nema, tamo će iznimno biti na javnim površinama, pod ključem”, pojasnio je Tomašević.

Naveo je da se otpad odvozi redovno, ali možda bi trebalo biti i češće, s obzirom na to da smeće i metal često dugo stoji.

Svjesni su problema, stoga će, kaže, više spremnika ići će za plastiku i metal. “Zasad broj odvoza otpada ostaje isti, ali ćemo modificirati sustav plastike i metala.”

Što se tiče glomaznog otpada, već sada ima ogromnih ušteda, kaže. Koriste skladište za koje su riješili sve dozvole. “Što se tiče drobilica i dozvola i nove drobilice trebale bi doći u veljači. I dalje nijedna tona nije otišla kroz privatno poduzeće i uštede su napravljene. Ono što Grad Zagreb može sam, će gospodariti. Ono što ne može, a to je biootpad, koristit će usluge privatnih poduzeća na temelju javne nabave dokad se ne realizira nova kompostana u vlasništvu Grada”, rekao je Tomislav Tomašević.

O poskupljenju plina

“U Holdingu imamo dvije gradske plinare – jedna se bavi distribucijom, a druga opskrbom. Ova koja se bavi opskrbom preprodaje plin. Došlo je do problema s Upravom društva koja pri kraju mandata prošle vlasti nije kupila količine plina tada po jeftinim cijenama. I tu su nastali problemi. Ne samo u Zagrebu nego i u drugim dobavljačima. To je problem u cijelom EU-u, puno je poduzeća koja su u bankrotu.”

Što će još poskupjeti ove godine, ne može reći. “Nije Grad Zagreb izoliran… Vidimo da su i cijene građevinskih radova otišle u nebo. Poskupio je i materijal. kroz tjedan dva stupit će na snagu nova uprava ZET-a, pa ćemo vidjeti što će biti s cijenom javnog prijevoza i žičare, koja je dio ZET-a. oprezan sam s obećanjima jer ono što obećam, želim i isporučiti”, poručio je gradonačelnik hrvatske metropole.

Odgovornost Gradske uprave za (ne)obnovu

Kaže kako treba razdvojiti sanaciju i konstrukcijsku obnovu.

“Stavimo stvari u kontekst. Na vlast smo došli u lipnju prošle godine. Teško je reći koliko ćemo do ovog lipnja povući iz fondova. Govorimo li o školama, prošla vlast odredila je da im treba milijarda i 200 milijuna kuna. Mi smo vidjeli da je ta procjena dvostruko veća od same obnove na tim školama. Informirali smo Vladu da pola od tog iznosa alocira na druge sektore. Cilj je povući nešto manje od 600 milijuna kuna za obrazovno-odgojne institucije što uključuje i sanaciju i obnovu.”

O otkazima u Holdingu

Najavljeno je oko 540 otkaza, mnogi najavljuju tužbe. Tomašević je istaknuo da će se sve raditi po zakonu stoga tužbi neće biti. “Svima je jasno da je dio radnika Holdinga višak i da Holding ostvaruje gubitak.”

Prva faza je utvrđivanje viška, a druga faza utvrđivanje kriterija. Nude se i otpremnine, to će koštati Holding, a ne Grad, naveo je. “To će biti trošak ove godine, ali ušteda u sljedećoj. I oni koji dobiju otkaz i oni koji sami žele otići dobit će otpremnine.”

SDP je oprezan i poručuje: “Svi oni koji su određeni da ne mogu dobiti otkaz neće dobiti dok je SDP koalicijski partner.”

“Zakonom zaštićene skupine neće dobiti otkaze, niti ih po zakonu mogu dobiti”, poručio je Tomislav Tomašević.

O suradnji s SDP-om

Za suradnju sa SDP-om kaže da je zadovoljan i dosad je bila dobra, dok je komunikacija poboljšana.

Novi šef zagrebačkog SDP-a Gotovac je nametnuo pitanje vraćanje Trga maršala Tita u Zagrebu. Hoće li gradonačelnik Tomislav Tomašević prihvatiti prijedlog koalicijskih partnera?

“Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o svemu pa tako i o tome. Reakao sam i prije da, ako bi takva inicijativa čak i bila, da bi mi glasali za, ali sam isto tako rekao da to nije prioritetno pitanje dok se grad raspada po šavovima, doslovno sam to govorio u kampanji. I onda su krenule pucati cijevi, obnova i dalje nije krenula na privatnim zgradama. Što se tiče drugih stvari, vidjet ćemo”, rekao je.

Ponovio je da će razgovarati s SDP-om “što bi to konkretno značilo, koji bi to konkretno trg bio, koji bi bio naziv… Vidjet ćemo koji su njihovi prijedlozi i odlučiti.

Sigurno da ta tema neće doći na dnevni red nakon izbora. Doći će sada kada smo koalicija u Gradu Zagrebu. Da, moguće je, razgovarat ćemo o tome, da nije moguće ne bi ni razgovarali”, dodao je Tomislav Tomašević.

O ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

Najavljuju tužbe, tvrde da im je ugrožena egzistencija… Je li odluka donijeta ishitreno?

“Mjera nije ishitrena. Iako je odluka donesena u prosincu, naknade dobivaju do svibnja, a posao mogu tražiti već sada. Odluka je djeci zabranjivala da idu u dječji vrtić i većinom ženama da budu zaposlene. Meni je to pravno upitno. Mjera ima i demografski cilj tako da tu nikakvog socijalnog cenzusa nije bilo”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Na konstataciju kako mnogi navode da je mjera demografska, rekao je da je rastao broj trećerođene djece, ali ukupan broj rođene djece se smanjio.

Upitan je li, kako ga neki oputžuju, protiv tradicionalnih vrijednosti, obitelji, djece… Naime, HURO optužuje Možemo! za povezanost s udrugom Rosa Luxemburg koja pojmove poput ‘Reproduktivni rasizam” i “Agenda stope broja rađanja”, a Tomašević kaže da prvi put čuje za te optužbe.

“Demografska politika za koju se zalažu je da su dječji vrtići dostupni svima koji planiraju imati djecu, škole kvalitetne, da je obrazovanje dobro, a mlade obitelji mogu riješiti problem stanovanja. Mjere države za APN mnogim mladim obiteljima su nedostupne. Najavili smo i mjere privremenih vrtića. Trebat će neko vrijeme da stvorimo deficit koji je nastao u Gradu.

Planiraju graditi stanove no još ne može reći kada će se to ostvariti. Poručio je da se Grad više ne može zaduživati.

Grad Zagreb ima dostupna 6.662 stana, od toga slobodnih samo 246. Tomašević pojašnjava da su neki socijalni, neki u tržišnom najmu, a negdje se radi o zaslužnim građanima. “Napravit ćemo reviziju”, poručio je.

O uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja

DP i HDZ to nazivaju ideologijom, kažu da nam “ne treba nadomjestak za marksizam”, a Tomašević navodi da to nema namjeru komentirati.

Reakcije učenika u Rijeci su nevjerojatno pozitivne, rekao je, dodavši da uči učenike da budu aktivni građani.

“Ti učenici će danas sutra biti ti koji će kritizirati nas kao gradsku vlast”, kazao je.

“Predmet je fakultativan”, dodao je.

O govoru mržnje u javnom prostoru

Kaže da novi album repera Tram 11 nije preslušao pa ne može komentirati.

“Desni stavovi ukoliko nisu govor mržnje su prihvatljivi i legitimni. Tram 11 će sada sam izdati album i tu nema cenzure”, govori.

Bad Blue Boysi su jučer oslikali mural Tram 11 u Sigečici, a Tomašević kaže da se to ne može uspoređivati s muralom ratnim zločincima. “Prvi glas mi je da je nastao”, rekao je pa dodao da ga neće prefarbati.

Komentirao je i uhićenja u Zadru zbog komentara. “Konsterniran sam time, netko može biti uhićen jer je objavio nešto uvredljivo premijeru. Političari moraju izdržati veću dozu kritike nego prosječni građanin. Druga stvar je da se to pretvara u fizičke prijetnje, ovdje toga nije bilo.

Biti na vlasti znači biti izložen kritici. Svakoga tko upućuje kritiku zvati demonterom je potpuno deplasirano. U demokratskom društvu svaka je kritika legitimna. Dobronamjerne kritike treba uvažiti, a ome loše trpjeti”, rekao je gradonačelnik Zagreba.

O stadionu na Maksimiru

Razgovori s Dinamom su krenuli krajem prošlog mjeseca, a zasad su u fazi traženja modela financiranja.

“Stadion je potpuno nefunkcionalan, sramota za cijeli grad. sreća da su tribine prazne pa se ne shvaća da je istočna tribina konstrukcijski oštećena u potresu. tražimo model da se iz proračuna ne potroši nijedna kuna”, rekao je.

“Činjenica je da je statut GNK Dinamo legalan. Vjerujem i ja da se upravljačke prakse mogu unaprijediti i u tom smislu smo otvoreni za razgovore. Ali, ‘ajmo korak po korak, da vidimo koje su prakse u Rijeci i koje su prakse u drugim europskih gradovima”, dodao je.

Kaže da je navijač Dinama, ali na utakmici nije bio dugo jer je imao problema s vodstvom Kluba.

“Ideja je da gradonačelnik Rijeke i ja ove nedjelje budemo na utakmici Rijeke i Dinama”, otkrio je gradonačelnik Tomašević.

Što će biti s Velesajmom?

Kaže da dobar dio više nije potreban za sajmenu djelatnost, ali treba vidjeti koji bi sve sadržaji tamo mogli biti. Opcija je mnogo.

“Razvijat ćemo taj prostor da se on bolje iskoristi nego što je sada”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare