Ustavni sud danas o ustavnosti Zakona o sudovima

Vijesti 23. ožu 202108:06 > 08:34
Izvor: N1

Ustavni sud na današnjoj sjednici odlučuje o ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, što je posljednjih mjesec dana predmet prijepora predsjednika Republike i vladajuće većine.

No, Ustavni sud zaprimio je krajem prošloga tjedna još jedan zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, a koji je posljednjih mjesec dana predmet prijepora predsjednika republike i vladajuće većine, potvrđeno je u petak na Ustavnom sudu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je potvrdio da su zaprimili zahtjev odvjetnica Sandre Marković i Jadranke Sloković o kojem će se raspravljati na današnjoj sjednici.

PROČITAJTE JOŠ

„Na sjednici u utorak će se odlučiti hoće li se o novom prijedlogu raspravljati odvojeno ili zajedno s Juričanovim prijedlogom”, kazao je Šeparović Hini.

Ustavni sud već je, kako smo ranije objavili, pripremio nacrt odluke prema kojoj se predsjednik države pri predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda dužan držati javnog poziva i za predsjednika najvišeg suda predložiti nekoga od kandidata koji su se javili na javni natječaj DSV-a.

Na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću prijavili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za šefa Vrhovnog suda njegovo ustavno pravo, Saboru je predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, a predsjednik Sabora Gordan Jandrovković predsjednikov je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora nije pogriješio kada je od predsjednika republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Milanović je na to ustvrdio kako je u Saboru grčevitom obranom statusa quo i nedodirljive sudačko pravosudne klike nastavljena HDZ-ova opstrukcija promjena u hrvatskom pravosuđu.

Komentari

Vaš komentar