Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda

Vijesti 19. ožu 202115:52 > 15:54 0 komentara
N1 / Ilustracija

Ustavni sud zaprimio je još jedan zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, a koji je posljednjih mjesec dana predmet prijepora predsjednika republike i vladajuće većine, potvrđeno je u petak na Ustavnom sudu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je u petak potvrdio da su zaprimili zahtjev odvjetnica Sandre Marković i Jadranke Sloković o kojem će se raspravljati na sjednici zakazanoj za utorak kada je predviđena rasprava o prvom prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji je ranije podnio filmski redatelj Dario Juričan.

„Na sjednici u utorak će se odlučiti hoće li se o novom prijedlogu raspravljati odvojeno ili zajedno s Juričanovim prijedlogom”, kazao je Šeparović Hini.

Prema pisanju medija Ustavni sudu već je pripremio nacrt odluke prema kojoj se predsjednik države pri predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda dužan držati javnog poziva i za predsjednika najvišeg suda predložiti nekoga od kandidata koji su se javili na javni natječaj DSV-a.

Na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću prijavili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za šefa Vrhovnog suda njegovo ustavo pravo, Saboru je predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, a predsjednik Sabora Gordan Jandrovković predsjednikov je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

PROČITAJTE JOŠ

Milanović je u petak ustvrdio kako je u Saboru grčevitom obranom statusa quo i nedodirljive sudačko pravosudne klike nastavljena HDZ-ova opstrukcija promjena u hrvatskom pravosuđu.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora nije pogriješio kada je od predsjednika republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!