Ustavnopravni stručnjak: Stvarno je vrijeme da ova ne-tema postane tema!

Vijesti 07. velj 202318:45 0 komentara
N1

Đorđe Gardašević, profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, u Dnevniku N1 govorio je o ukidanju Zakona o izbornim jedinicima.

Ustavni sud je na to upozorio još 2010. godine. Prvi problemi su detektirani već 2007. godine. To nema veze s pitanjem formalne ustavnosti tih izbora. Oni su završeni, ali teoretski gledano naravno da su ti izbori bili problematični s tog aspekta”, pojasnio je profesor Đorđe Gardašević.

Na pitanje znači li ovo da do donošenja novog zakona ne mogu održati novi izbori, Gardašević odgovara da bi bili neustavni iako je zakon formalno na snazi do 1. listopada.

“Ako bi u nekom slučaju znanstvene fantastike imali izbore sada, onda bi oni bili neustavni. Ustavni sud je ovaj zakon trebao odmah ukinuti, a ne ostavljati ovaj odgodni rok”, dodao je.

Po njegovoj procjeni, taj rok je postavljen da se ostavi još više prostora Saboru da pod manjim pritiskom donose novi Zakon o izbornim jedinicama.

“Nema smisla da u istoj jedinici imate Špansko i Novi Vinodolski. To bi trebalo promijeniti”, navodi Gardašević kao jedan od brojnih primjera nelogičnosti postojećeg zakona.

Napominje i da je to pitanje krojenja izbornih jedinica nešto što muči i druge zemlje, a ne samo Hrvatsku. Ipak, nada se da u novom zakonu toga neće biti.

“Ustavni sud je već 2010. godine rekao da izborne jedinice ne smiju biti nelogično crtane i da one moraju što je više moguće slijediti granice administrativnih jedinica”, rekao je u Dnevniku N1 profesor Gardašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!